Binnenkort

Opera in de media: week 24

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 24 (6 – 12 juni 2015) onder meer aandacht voor de rechtstreekse uitzendingen van Alban Bergs Lulu uit München en Götterdämmerung van Wagner vanuit de Wiener Staatsoper.

Video

Scène uit Lulu in München (foto: Wilfried Hösl).
Scène uit Lulu in München (foto: Wilfried Hösl).

Lulu uit München
De eigen streamingservice van de Bayerische Staatsoper in München, Staatsoper.tv, brengt zaterdag Lulu van Alban Berg. In Amsterdam loopt deze weken een serie Lulu-uitvoeringen onder regie van William Kentridge. In München deed Dmitri Tcherniakov de enscenering. Onder de operakenners op Place de l’Opera werden beide producties al aan een vergelijkend onderzoek onderworpen naar aanleiding van de recensie van de première in Nationale Opera & Ballet afgelopen maandag.

Bij de Staatsoper staat Kirill Petrenko voor het orkest en zingen Marlis Petersen, Daniela Sindram en Bo Skovhus de hoofdrollen. Ook op Medici.tv, dat een eigen app heeft voor tablets en smart-tv’s, is de opvoering rechtstreeks te volgen.
Staatsoper.tv: zaterdag 6 juni om 18.00 u.

Godenschemering in Wenen
The Opera Platform blijft interessante producties uit de deelnemende operahuizen tonen. Deze week is dat Wagners Götterdämmerung, live vanuit de Wiener Staatsoper. De cyclus Der Ring des Nibelungen, waarvan Götterdämmerung het vierde deel is, wordt in Wenen in zijn geheel uitgevoerd onder directie van Simon Rattle. De enscenering is van Sven-Eric Bechtolf. In de belangrijkste rollen ziet u Evelyn Herlizius, Falk Struckmann en Anne Sofie von Otter.

Stephen Gould, die de rol van Siegfried zingt, kreeg vorige week de titel Österreichischer Kammersänger toegekend door de Oostenrijkse cultuurminister Josef Ostermayer. Hij ontving de onderscheiding voor zijn opmerkelijke vocale carrière, die begon bij Rossini, vervolgde in de musical Phantom of the Opera en nu verdergaat in het Wagner-repertoire.
The Opera Platform: zondag 7 juni om 15.55 u.

Parsifal in New York
Jonas Kaufmann zingt de titelrol in Parsifal van Richard Wagner, geënsceneerd door François Girard voor de Metropolitan Opera in New York in 2013. Sopraan Katarina Dalayman zingt de rol van Kundry. Dat deed ze ook al eens in het Amsterdamse Concertgebouw, bij dirigent Jaap van Zweden. Dalayman keert in december terug naar Amsterdam om Ortrud te zingen in Lohengrin. Ook dan staat ze, net als in New York, op het podium naast Evgeny Nikitin.
Mezzo: maandag 8 juni om 15.40 u.

Audio

Scène uit Le Roi Arthus (foto: Andrea Messana / Opéra national de Paris).
Scène uit Le Roi Arthus (foto: Andrea Messana / Opéra national de Paris).

Le Roi bij de NTR
De videoversie was vorige week al te zien, maar in NTR Opera Live kunt u nog eens luisteren naar Le Roi Artus, bijna live vanuit de Opéra Bastille in Parijs. Naast de stemmen van Roberto Alagna, Sophie Koch en Thomas Hampson, die zingen onder leiding van Philippe Jordan, hoort u ook Joseph Calleja. Hij zingt niet, maar praat met Hein van Eekert over zijn komende optreden in het Amsterdamse Concertgebouw.
NPO Radio 4: zaterdag 6 juni om 19.30 u.

Boesch in Wigmore Hall
De BBC-radio zendt regelmatig liedrecitals uit vanuit de beroemde Wigmore Hall in Londen. Deze week is live te horen hoe bas-bariton Florian Boesch en pianist Malcolm Martineau liederen van Wolf, Brahms en Schumann vertolken. Van Brahms klinken onder meer de Vier ernste Gesänge, gevolgd door Liederkreis van Schumann.
BBC Radio 3: zondag 7 juni om 20.30 u.

Joseph Calleja is op 22 juni in het Concertgebouw in Amsterdam te zien.
Joseph Calleja is op 22 juni in het Concertgebouw in Amsterdam te zien.

Trebs als Mimì
Het definitieve einde van een ontelbare serie voorstellingen van Puccini’s La bohème in de regie van John Copley wordt uitgebreid gemarkeerd bij het Royal Opera House. Voor de laatste voorstellingen zijn Anna Netrebko en Joseph Calleja opnieuw geëngageerd. Het orkest van de Royal Opera wordt gedirigeerd door Dan Ettinger. De voorstelling van maandag 8 juni is live te horen via de BBC. Op 10 juni volgt een live-vertoning in bioscopen over de hele wereld.
BBC Radio 3: maandag 8 juni om 20.15 u.

Berlioz uit het archief
Voor het Avondconcert duikt Radio 4 in het archief. Daar vond men een opname van La damnation de Faust van Berlioz. U hoort het Groot Omroepkoor onder leiding van Martin Wright en als solisten Charlotte Margiono, Thomas Quasthoff en Jaco Huypen. Het Radio Filharmonisch Orkest werd geleid door Bernard Haitink. De opname dateert van 30 juni 1999.
NPO Radio 4: vrijdag 12 juni om 20.00 u.

Weektip

Introductie in de opera
Met de uitzending van een hele serie klassiekers geeft muziekzender brava de komende week een introductie in opera. Met een avonduitzending om 20.30 uur en soms een extra uitzending op de middag komen belangrijke opera’s in vaak bekende ensceneringen voorbij. Onderwijl maakt de kijker een rondreis langs de grote operahuizen in Europa en daarbuiten.

Op het programma staan onder meer La bohème van Puccini (8 juni om 20.30 uur), Tristan und Isolde van Wagner vanuit Bayreuth (woensdag 10 juni om 20.30 uur) en Het sluwe vosje van Janáček vanuit Parijs (vrijdag 12 juni om 20.30 uur).

Op zondag 14 juni eindigt de introductie met ’s middags La traviata (12.00 uur) van Verdi, met Renée Fleming en Joseph Calleja in de hoofdrollen, en ’s avonds (20.20 uur) Carmen van Bizet in een versie van regisseur Calixto Bieito en dirigent Daniel Raiskin voor Opera Zuid.
Brava: vanaf maandag 8 juni op verschillende tijden.

Vorig artikel

Seizoen Edesche Concertzaal 2015/2016

Volgend artikel

Opera Academy brengt Händels Alcina

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.