Binnenkort

The Day After in première op Fort Rijnauwen

Holland Opera brengt op 26 juni de nieuwe opera The Day After van Jonathan Dove in wereldpremière op Fort Rijnauwen. Voor de openluchtproductie werkt Holland Opera samen met het JongNBE en TENT circustheater producties.

Promotiebeeld van The Day After.
Promotiebeeld van The Day After.

Holland Opera brengt al vele jaren aan het begin van de zomer een openluchtproductie op Fort Rijnauwen. Met dit grootste fort van Nederland als decor voerde het jeugdoperahuis eerder producties als King Arthur, The Tempest en Blauwbaard uit.

Deze zomer grijpt het gezelschap niet terug op repertoire uit het verleden, maar heeft het de succesvolle Britse componist Jonathan Dove gevraagd om een nieuw werk te componeren, op een libretto van schrijfster April de Angelelis.

Jonathan Dove neemt de mythe van Phaëton als uitgangspunt voor zijn Engelstalige opera. “In The Day After gaat de jonge Phaëton op zoek naar zijn vader en verliest zich vervolgens in de rol van de onbesuisde jongeling die zich een god waant”, aldus Holland Opera. “Zelfs het meisje op wie hij verliefd is, kan hem niet tegenhouden. Hij wil zich wagen in het hol van de leeuw, hij wil zich meten met de goden.”

Holland Opera heeft Dove gevraagd om zijn werk af te stemmen op de natuurlijke setting van het fort, vertelt Joke Hoolboom, artistiek directeur van Holland Opera en regisseur van de productie. “Vuur, als belangrijk element van de aarde, speelt een grote rol. Dat het fort historisch gezien veel heeft betekend in de oorlog, past ook mooi bij de strijd die vader en zoon in de opera voeren. En natuurlijk is er de vraag of de aarde nog te redden is na de ravage die aangebracht wordt.”

Voor de circuselementen in de voorstelling wordt samengewerkt met TENT circustheater producties, een gezelschap dat geleid wordt door Cahit Metin. Voor de muziek wordt het veertienkoppige Jong Nederlands Blazers Ensemble ingeschakeld. Niek Idelenburg, artistiek leider van Holland Opera, dirigeert.

De cast bestaat uit de sopranen Fenna Ograjensek en Nicole Fiselier, alt Sandra Botor, tenor Erik Slik en bariton Alistair Shelton-Smith.

The Day After wordt van 18 tot en met 25 juni viermaal uitgetest. Die try-outs zijn voor een gereduceerde prijs te bezoeken. Op 26 juni vindt de première plaats, gevolgd door zeven voorstellingen.

Zie voor meer informatie de website van Holland Opera.

Vorig artikel

Opera Academy brengt Händels Alcina

Volgend artikel

Hemelse opera Cecilia eindelijk op cd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.