BinnenkortBuitenland

Programma Verbier Festival 2015

De crème de la crème van de klassiekemuziekwereld reist deze zomer weer af naar het Zwitserse bergplaatsje Verbier om op te treden en uit te rusten tijdens het prestigieuze Verbier Festival. Place de l’Opera licht de vocale onderdelen van de programmering uit.

De grote concerten vinden in de Salle des Combins plaats, met een prachtig uitzicht op de omliggende bergen.
De grote concerten vinden in de Salle des Combins plaats, met een prachtig uitzicht op de omliggende bergen.

Het Verbier Festival is een initiatief van de Zweedse artiestenmanager Engström en werd voor het eerst georganiseerd in 1994. Karakteristiek voor het festival is de locatie: het dorpje Verbier, het toeristische hart van één van de bekendste skigebieden in de Alpen.

Het festival biedt een mix aan klassieke concerten, met veel aandacht voor strijkersmuziek en flink wat vocale bijdragen. Place de l’Opera zag vorig jaar een deel van die vocale programmering en schreef erover in een reportage en een recensie.

Het festival vindt dit jaar van 17 juli tot en met 2 augustus plaats. Niemand minder dan James Levine, muziekchef van de Metropolitan Opera, opent het festijn. Daarna komen nog vele andere beroemde artiesten voorbij, die hun optreden niet zelden combineren met een paar dagen vakantie.

Het opera-aanbod is magerder dan vorig jaar, maar als je de vele vocale concerten meerekent, valt er genoeg te beleven voor zangliefhebbers. Hieronder de vocale programmaonderdelen op een rij:

Concert met Joyce DiDonato
17 juli 2015
Mezzosopraan DiDonato zingt de liederencyclus Les nuits d’été van Berlioz, onder leiding van maestro James Levine, die verder het symfonische gedicht Till Eulenspiegels lustige Streiche van Strauss en de negende symfonie van Schubert dirigeert.

Recital Mark Padmore
20 juli 2015
Tenor Mark Padmore zingt onder begeleiding van pianist James Baillieu liederen van onder anderen Purcell, Tippett en Schubert.

Delen uit Luisa Miller (G. Verdi)
20 juli 2015
Een cast met onder anderen Sonya Yoncheva, Daniela Barcellona, Piotr Beczala, Simone Piazzola en Ildar Abdrazakov zingt delen uit Luisa Miller van Giuseppe Verdi. Gianandrea Noseda dirigeert en leidt verder ook de Danses symphoniques van Rachmaninoff.

Recital Mikhail Petrenko
21 juli 2015
Bas Mikhail Petrenko zingt onder begeleiding van pianist Denis Matsuev liederen van Rachmaninoff.

Requiem (W.A. Mozart)
21 juli 2015
Ton Koopman dirigeert het requiem van Mozart, met Malin Hartelius, Marie-Claude Chappuis, Tilman Lichdi en Konstantin Wolff als solisten en het RIAS Kammerchor als koor. Verder klinkt er repertoire van Bach.

Concert met Pretty Yende
22 juli 2015
Sopraan Pretty Yende zingt Frühlingsstimmen van Johann Strauss II, in een concert met verder repertoire van Schumann en Schubert en solisten als Renaud Capuçon en Mischa Maisky.

Matthaüs-Passion (J.S. Bach)
24 juli 2015
Het is weliswaar geen passietijd, maar het Verbier Festival Chamber Orchestra, het RIAS Kammerchor en Schola de Sion verzamelen zich voor een uitvoering van de Matthaüs-Passion van Bach, met opvallend genoeg bariton Thomas Quasthoff als dirigent. De solorollen worden gezongen door onder anderen Mark Padmore, Manuel Walser, Christiane Karg, Bernarda Fink en Christopher Maltman.

Recital Angela Gheorghiu
25 juli 2015
De beroemde diva Angela Gheorghiu geeft een recital met gitarist Milos Karadaglić, met Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans en Braziliaans repertoire.

Tweede symfonie Mahler
29 juli 2015
Zubin Mehta leidt een uitvoering van de tweede symfonie van Gustav Mahler, met sopraan Sunhae Im en mezzo Okka van der Damrau als solisten.

Recital Pretty Yende
30 juli 2015
Onder begeleiding van pianist Michele d’Elia zingt Pretty Yende liederen en aria’s van Schubert, Massenet, Bellini en Tosti.

Recital Matthias Goerne
30 juli 2015
Bariton Matthias Goerne zingt onder begeleiding van pianist Menahem Pressler liedrepertoire van Robert Schumann.

Concert met Pretty Yende
1 augustus 2015
Pretty Yende is dominant aanwezig in deze editie van het Verbier Festival. Na haar eerdere concert en recital zingt ze nu Exsultate, jubilate van Mozart, in een programma met verder vioolmuziek van Bruch en de zevende symfonie van Beethoven. Violist Joshua Bell dirigeert en soleert.

La bohème (G. Puccini)
2 augustus 2015
De Verbier Festival Academy, een soort ‘summer course’ voor jong muzikaal talent, voert Puccini’s geliefde opera La bohème uit.

Hertog Blauwbaards burcht (B. Bartók)
2 augustus 2015
De eminente Charles Dutoit leidt een uitvoering van Bartóks eenakter Hertog Blauwbaards burcht. Matthias Goerne is de hertog, mezzosopraan Ildikó Komlósi zijn zoveelste bruid. Voorafgaand aan de opera klinkt het tweede pianoconcert van Liszt, gespeeld door Khatia Buniatishvili.

Zie voor meer informatie over het festival en de programmering de website van het Verbier Festival.

Vorig artikel

Bioscopen herhalen Met-opera's in de zomer

Volgend artikel

Grachtenfestival 2015 gaat op expeditie

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.