Binnenkort

Opera in de media: week 28

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 28 (4 – 10 juli 2015) onder meer aandacht voor Alcina vanuit Aix-en-Provence en de uitzending van de finale van het Belvedere-concours.

Video

Podium op tour
Terwijl het programma Podium Witteman met vakantie is, reizen verslaggevers deze zomer langs gerenommeerde kunst- en cultuurfestivals. Deze week brengt Dieuwertje Blok een impressie van de Haarlems Koorbiënnale.
NPO 2: zondag 5 juli om 19.25 u.

Antonio Pappano (foto: Musacchio & Ianniello / EMI Classics).
Antonio Pappano (foto: Musacchio & Ianniello / EMI Classics).

Tony over tenoren
De muzikale reis die Antonio Pappano voor de BBC maakt langs de verschillende stemtypes in de klassieke zang stopt deze week bij de tenor, “de glamour boy, de koning van de hoge C en de leading man”, zegt de programmatoelichting van de BBC. Naast de uitleg van Pappano zelf zijn bekende zangers te horen als José Carreras, Jonas Kaufmann en Juan Diego Flórez.
BBC 4: zondag 5 juli om 22.00 u.

Concert Arte in archief van Aix
Op Concert Arte, de website van de tv-zender Arte, is een aantal oudere producties te zien van het festival in Aix-en-Provence. Idomeneo in een regie van Olivier Py wordt bijvoorbeeld vanaf woensdag 8 juli aangeboden als stream. De voorstelling werd door de Neue Zürcher Zeitung als “zeitgeistiges Ausstattungstheater” gelabeld. De krant signaleerde boegroep bij de première. Marc Minkowski dirigeerde zijn Musiciens du Louvre als begeleiders van onder anderen Richard Croft, Yann Beuron en Sophie Karthäuser.
Concert Arte: vanaf 8 juli.

Maartje Rammeloo (foto: Eline de Jong).
Maartje Rammeloo (foto: Eline de Jong).

Alcina in Aix-en-Provence
Het jaarlijkse festival van Aix-en-Provence biedt een programmering van klassieke en moderne opera onder de doorgaans brandende avondzon van de Provence. Op dinsdag 9 juni opende de editie van dit jaar, waarin ook Be with me now is opgenomen. Maartje Rammeloo en Rannveig Káradóttir zingen komende week de hoofdrollen in die productie, die eerst in Aix en later in Amsterdam te zien zal zijn op het Grachtenfestival, met dezelfde cast en met MaNOj Kamps als dirigent.

Een klassieker in de Aix-programmering is Alcina van Händel, die geregisseerd wordt door Katie Mitchell, onder meer bekend van haar ensceneringen van Written on Skin en Orest bij De Nationale Opera. In de hoofdrollen zingen Patricia Petibon, Philippe Jaroussky en Anna Prohaska. Dirigent Andrea Marcon leidt het Freiburger Barockorchester. In de informatie bij deze voorstelling laat het festival weten dat alle zangers in de productie een roldebuut maken. Voor wie geen Arte in het kabelpakket heeft, is de voorstelling ook online te volgen via The Opera Platform.
Arte: vrijdag 10 juli om 21.45 u.
The Opera Platform: vrijdag 10 juli om 22.00 u.

Audio

Belvedere-finale
De radio zendt de finale van de 34e editie van de Belvedere Singing Competition rechtstreeks uit. De vijftien finalisten worden begeleid door Het Gelders Orkest onder leiding van Ed Spanjaard. In de zaal presenteert Bo van der Meulen, voor de radio is Wouter Pleijsier omroeper van dienst. Er is ook een webcast aangekondigd.
NPO Radio 4: zaterdag 4 juli om 19.00 u.

Felicity Palmer (foto: Christian Steiner).
Felicity Palmer (foto: Christian Steiner).

Dame of Spades
Tsjaikovksi baseerde zijn opera Pique Dame op een kort verhaal van Poesjkin. Dirigent Edward Gardner neemt met deze opera afscheid als muziekdirecteur van de English National Opera. Daar wordt het werk Queen of Spades voor de Engelstalige versie. In de hoofdrollen hoort u Peter Hoare, Giselle Allen en als de gravin Felicity Palmer.
BBC Radio3: zaterdag 4 juli om 19.45 u.

Alice op Aldeburgh
Alice Coote zong kort geleden op het Aldeburgh Festival in het Britse Snape Maltings. De mezzosopraan werd begeleid door het BBC Symphony Orchestra onder leiding van Sakari Oramo. Op het programma stond muziek van Benjamin Britten en Frank Bridge. De opname werd gemaakt op 24 juni jongstleden.
NPO Radio 4: maandag 6 juli om 20.00 u.

Weektip

Wit poeder – op de daken
Nederland discussieert over de actuele zomerhit van Lil’ Kleine & Ronnie Flex en de invloed op de jeugd. Met Schaunard die wijn meebrengt en Marcello die ‘drugs’ haalt voor Mimì gaat het er in La bohème van Puccini niet eens zo heel anders aan toe. Als Puccini in deze tijd geleefd had, was de tekst van Schaunard niet “Ancora un sorso” geweest, maar iets als: “Ik heb drank en drugs.”

Wie de parallellen tussen toen en nu goed wil vergelijken, vindt hier een complete La bohème, in verkoelende winterse sfeer. Deze versie uit 2009 in München heeft Anna Netrebko en Rolando Villazón in de hoofdrollen. Adrian Eröd had als Schaunard de drank en drugs.

Vorig artikel

Cd-zomer: Grote belofte Jodie Devos

Volgend artikel

Met vijf studenten naar de Ring in Dessau

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.