AchtergrondBinnenkortFeatured

Wonderfeel: 3 x 12 uur klassieke muziek

Drie dagen lang klassieke muziek, twaalf uur per dag. Dat is Wonderfeel, een nieuw festival voor klassieke muziek dat van 24 t/m 26 juli plaatsvindt in natuurgebied Schaep en Burgh in ‘s-Graveland. Directeur Tamar Brüggeman: “Wonderfeel is meer dan een concert bezoeken.”

De optredens tijdens Wonderfeel vinden plaats in speciale tenten, waaronder deze akoestische paviljoens (foto: Nic Limper).
De optredens tijdens Wonderfeel vinden plaats in speciale tenten, waaronder deze akoestische paviljoens (foto: Nic Limper).

Het Lowlands van de klassieke muziek. Zo is Wonderfeel meermaals omschreven. Muziek in tenten dus, en in de zomerse buitenlucht. Met de optie om tijdens de drie festivaldagen te kamperen op De Fransche Kamp of – iets meer ‘des opera’s’ – te overnachten in één van de nabijgelegen hotels.

Wonderfeel is uitgedacht door Georges Mutsaerts en Tamar Brüggemann. “Maar het idee is vooral uit Georges’ brein ontsproten”, vertelt Brüggemann in gesprek met Florien Hilgenkamp tijdens een pilotopname van Operamagazine, een nieuw tv-programma dat brava en Place de l’Opera aan het voorbereiden zijn.

De vergelijking met Lowlands slaat Brüggemann niet af. “Ik zou gek zijn als ik niet zei dat ik hoop dat we het Lowlands van de klassieke muziek kunnen worden”, zegt ze. “Maar het moet wel iets intiemer blijven. We zitten tenslotte in een natuurgebied. En het is met klassieke muziek, dus het zal qua sfeer wel anders zijn dan Lowlands. Maar het idee is zeker geïnspireerd door het format van popfestivals.”

“Wonderfeel is meer dan een concert bezoeken”, vervolgt Brüggemann. “Je kunt er ook eten, drinken of lekker in het gras liggen. En het is niet erg om na tien minuten weer te vertrekken bij een concert en een ander concert te zoeken of een glas rosé te gaan drinken. Er is een losse sfeer.”

Het was een lange zoektocht om een geschikte locatie voor het festival te vinden, vertelt Brüggemann. “Georges en ik hebben diverse natuurgebieden bekeken. Schaep en Burgh in ‘s-Graveland, bij Hilversum, bleek fantastisch te zijn. Het is er erg mooi, met vele boompartijen en vijvers. Heel geschikt voor een buitenfestival met klassieke muziek.”

Vier operaprogramma’s

Mutsaerts, Brüggemann en hun team hebben zo’n honderd concerten geprogrammeerd, verspreid over drie dagen en zeven podia. Daarnaast zijn er lezingen, documentaires en op kinderen gerichte activiteiten.

Op zaterdag is sopraan Judith van Wanroij één van de operagasten op Wonderfeel (foto: Gerard de Haan).
Op zaterdag is sopraan Judith van Wanroij één van de operagasten op Wonderfeel (foto: Gerard de Haan).

Het operagenre komt aan bod in vier programma’s. “Elke dag iets”, vertelt Brüggemann. “De eerste dag komt talent van de Nederlandse Reisopera optreden. Vijf zangers uit hun talentenprogramma zingen operahits. Op zaterdag komen Judith van Wanroij en André Morsch, beide bekend in de operawereld. Zij doen een licht programma met operettestukken.”

“Op zondag hebben we Martijn Cornet en Karin Strobos, die aria’s zingen van Mozart en Rossini. En als laatste hebben we een programma met het Trio Peter Beets, een jazztrio. Zij brengen met onder andere Judith van Wanroij een ‘opera meets the blues’-concert. Dat programma geeft ook iets van het karakter van Wonderfeel weer, namelijk dat we in zijn voor iets totaal anders, iets wat je niet zo snel verwacht.”

Place de l’Opera publiceerde eerder een uitgebreid overzicht van alle vocale onderdelen van de programmering.

Missie

Wat is het streven van Wonderfeel? Het festival wil klassieke muziek niet alleen in een andere context plaatsen, maar ook de drempel verlagen. “Klassieke muziek is ongelofelijk leuk én voor iedereen”, zo formuleert Brüggemann het uitgangspunt.

Met Landgoed Schaep en Burgh vond Wonderfeel een "heel geschikte" locatie, aldus Tamar Brüggemann (foto: Natuurmonumenten / Ferry Siemensma).
Met Landgoed Schaep en Burgh vond Wonderfeel een “heel geschikte” locatie, aldus Tamar Brüggemann (foto: Natuurmonumenten / Ferry Siemensma).

“Het operapubliek vergrijst en binnen de klassieke muziek is dat niet anders. Dat is niet erg; ik ben blij met zo’n groot publiek van ouderen. Maar we moeten de drempel wel zo laag mogelijk proberen te maken, voor iedereen.”

Het format van Wonderfeel draagt daar sterk aan bij, vindt Brüggemann. “Je kunt zelf bepalen waar je naartoe gaat en wanneer. Dus je geeft niet 65 euro uit om dan na vijf minuten te denken: ik vind het toch niet zo leuk, maar ja, ik heb 65 euro uitgegeven… Bij ons krijg je voor die 65 euro zeker negen concerten op één dag.”

Wonderfeel vindt van 24 t/m 26 juli plaats in natuurgebied Schaep en Burgh in ‘s-Graveland. Zie voor meer informatie www.wonderfeel.nl.

Vorig artikel

Jennifer Higdon componeert nieuwe opera

Volgend artikel

Veel rariteiten tijdens Rossini in Wildbad

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.