BinnenkortNieuws

Drie opera’s in première op Grachtenfestival

Het Grachtenfestival geeft van 14 t/m 23 augustus drie opera’s hun (Nederlandse) première: The Telephone & Façade, Be With Me Now en 3 Cars. In totaal brengt het Amsterdamse festival onder het thema ‘Expeditie’ zo’n 250 concerten op ruim 90 locaties.

Promotiebeeld van Be With Me Now (foto: Grachtenfestival).
Promotiebeeld van Be With Me Now (foto: Grachtenfestival).

The Telephone & Façade is een double bill die eerder te zien was bij de Göteborg Opera. The Telephone van Gian Carlo Menotti is een komedie over de almaar telefonerende Lucy (sopraan Maartje Rammeloo) en de pogingen van Ben (bariton Drew Santini) om haar ten huwelijk te vragen.

Façade bevat muziek van William Walton en gedichten van Elisabeth Sitwell en wordt uitgevoerd door tenor Nicolas Mansfield, tevens artistiek directeur van de Nederlandse Reisopera, en sopraan Rosemary Joshua. Het ensemble De Bezetting Speelt begeleidt.

De double bill gaat op zaterdag 15 augustus in première in het Compagnietheater en is daar ook nog op zondagavond 16 augustus te zien.

Be With Me Now is een productie van de European Network of Opera Academies en ging op 7 juli in première tijdens het festival van Aix-en-Provence. De voorstelling wordt omschreven als “een rondleiding door verschillende mythische muzieklocaties in Europa”. Die reis wordt gemaakt aan de hand van filmbeelden en van aria’s van Mozart, Britten, Lambert, Bellini, Stravinsky en Händel.

De productie gaat op 17 augustus in première in de grote zaal van Pathé Tuschinski en wordt daar ook nog op 18 en 19 augustus uitgevoerd. Julien Fišera voert de regie, MaNOj Kamps dirigeert. De cast bestaat uit Maartje Rammeloo, Rannveig Káradóttir, Kinga Borowska, Gwilym Bowen en Damien Pass.

3 Cars is een opera van de jonge componist Luke Deane, gerealiseerd door een team van jonge musici, theatermakers en filmmakers. Het stuk gaat “in de kern over de liefde”, aldus het Grachtenfestival. Drie auto’s komen terecht in een vurig liefdesverhaal, dat eindigt in “de dood en ander drama”. Alle karakters in de voorstelling worden gespeeld door zingende, radiografisch bestuurbare auto’s, speciaal vormgegeven door Milo Deane.

De opera is op vrijdag 21 augustus tweemaal te zien in Roest, om 20.00 en 22.00 uur.

Zie voor een volledig overzicht van alle vocale onderdelen van de Grachtenfestival-programmering het artikel dat Place de l’Opera eerder publiceerde.

Vorig artikel

Don Giovanni imponeert de Arena di Verona

Volgend artikel

Pretty Yende bloeit op aan de operatop

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.