BinnenkortNieuws

Operazangers te gast bij Amerfortissimo

Het kamermuziekfestival Amerfortissimo brengt van 2 tot en met 6 september concerten, masterclasses en een kindervoorstelling op verschillende locaties in Amersfoort. Te gast zijn onder anderen Helena Rasker, Mattijs van de Woerd, Karin Strobos en Barbara Kozelj.

Jazzsaxofonist Maarten Ornstein componeerde Creator/Destroyer voor het kamermuziekfestival Amerfortissimo (foto: Foppe Schut).
Jazzsaxofonist Maarten Ornstein componeerde Creator/Destroyer voor het kamermuziekfestival Amerfortissimo (foto: Foppe Schut).

Amerfortissimo komt uit de koker van violiste Lonneke van Straalen. Ze vult voor het vijfde achtereenvolgende jaar vijf festivaldagen met kamermuziek. Festivalhart is de Sint Aegtenkapel, maar er zijn ook andere speellocaties in Amersfoort.

Eén van de hoogtepunten van het festival is de wereldpremière van Creator/Destroyer op 5 september in de Sint Aegtenkapel. Het werk van jazzsaxofonist Maarten Ornstein gaat over de ontdekking van het Higgs-deeltje in het universum. In de tekst van Dana Linssen komen de wetenschappers in het CERN, maar ook hun vrouwen, de schoonmakers, de kantinejuffrouw en het Higgs-deeltje zelf aan het woord.

De compositie van Ornstein bestaat uit zeventien delen, die de zeventien onderdelen van het standaardmodel van de deeltjesfysica weerspiegelen. Het stuk wordt uitgevoerd door piano, twee celli, twee basklarinetten en drie vocale solisten: alt Helena Rasker, bariton Matthijs van de Woerd en zangeres Jeannine Valeriano.

De uitvoering van Creator/Destroyer wordt gecombineerd met het Allegro voor vier strijkkwartetten van Johannes van Bree, bewerkt voor twee strijkkwartetten door Marijn van Prooijen.

Er staat meer vocaal op het programma van Amerfortissimo. Op vrijdag 4 september zingt mezzosopraan Barbara Kozelj het Stabat Mater van Vivaldi, in een concert met verder werken van Purcell en Fetter. Aan het concert werken het Amersfoorts Jeugdorkest en het Nieuw Bach Ensemble mee.

Het festival sluit af met een Live Jukebox, waarbij het publiek bepaalt wat er gespeeld wordt. Elf Nederlandse musici stellen hun kunsten daarvoor beschikbaar, onder wie mezzosopraan Karin Strobos.

Zie voor een volledig overzicht van het programma de website van Amerfortissimo.

Vorig artikel

Ponnelles Barbier herleeft in de Scala

Volgend artikel

Cd-zomer: Een halve Mayr

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.