Binnenkort

Opera in de media: week 37

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 37 (5 – 11 september 2015) onder meer aandacht voor barokopera van Purcell in Utrecht en Lully in Parijs, en voor opera uit Rusland.

Video

André Morsch (foto: Marco Borggreve).
André Morsch (foto: Marco Borggreve).

André als Cadmus
Binnenkort komt bariton André Morsch uitgebreid aan het woord op Place de l’Opera. Eén van de hoogtepunten op zijn muzikale cv is de opera Cadmus et Hermione van Jean-Baptiste Lully. Hij zong de mannelijke titelrol Cadmus naast Claire Lefiliâtre als Hermione in de Opéra Comique in Parijs in 2008. Benjamin Lazar maakte de mise-en-scène van deze voorstelling, die werd begeleid door het Orchestre du Poème Harmonique onder leiding van Vincent Dumestre.
Mezzo: zondag 6 september om 17.00 u.

Podium Witteman terug
Paul is terug, Floris heeft weer zitten internetten en Mike neemt weer plaats achter de piano in Studio de Hallen in Amsterdam. Met een iets gewijzigd format begint Podium Witteman aan een nieuw seizoen. Speciale gaste is sopraan Tania Kross.
NPO 2: zondag 6 september om 18.10 u.

Chovansjtsjina in Barcelona
Op 27 februari 2016 gaat bij De Nationale Opera Chovansjtsjina van Moessorgski in première. Op brava begint de voorpret deze week al met een uitvoering die werd gegeven in 2007 in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. In de hoofdrollen zongen Vladimir Ognovenko, Vladimir Galouzine en Robert Brubaker. De muzikale leiding had Michael Boder voor het koor en orkest van het Gran Teatre del Liceu.
Brava: vrijdag 11 sept om 00.01 u.

Audio

Marc Mauillon (foto: Philippe Parent).
Marc Mauillon (foto: Philippe Parent).

Dido in TivoliVredenburg
Wellicht de bekendste opera uit de barok is Dido and Aeneas van Henry Purcell. Op een festival dat ‘England, my England’ als thema heeft, kan dat werk dan ook niet ontbreken. U kunt via het Zomeravondconcert van AVROTROS de opvoering tijdens het Festival Oude Muziek rechtstreeks meebeleven. Uitvoerenden zijn L’Arpeggiata en Voces8 onder leiding van Christina Pluhar. Mariana Flores zingt de rol van Dido, Marc Mauillon is Aeneas.
NPO Radio 4: zaterdag 5 september om 20.00 u.

Pique Dame uit Rome
Eind van dit seizoen brengt De Nationale Opera een productie van Pique Dame van Tsjaikovksi in Amsterdam. Wie Russische opera wil horen, kan dit jaar ook eerder terecht aan de Amstel voor Chovansjtsjina. En wie daar niet op wil wachten, kan gaan kijken naar de openbare masterclasses en de slotconcerten van de summerschool van het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch en Amsterdam.

De radio bezorgt Tsjaikovski zaterdagavond gewoon thuis met een opname van Pique Dame, gemaakt in Rome. De RAI – waar het technisch weleens misgaat – nam op 19 juni een uitvoering op door het koor en orkest van de Opera Roma onder leiding van James Conlon. De solisten waren onder anderen Maxim Aksenov, Tómas Tómasson en Elena Zaremba.
NDR Kultur Radio: zaterdag 5 september om 20.00 u.

Oliemans zingt Mahler
Thomas Oliemans zong op 10 april jongstleden bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder Jirí Belohlávek zes ‘Wunderhorn-liederen van Gustav Mahler. Ze zijn opnieuw te horen in het Zondagmiddagconcert, in combinatie met Josef Suks tweede symfonie.
NPO Radio 4: zondag 6 september om 14.00 u.

Weektip

Een oudere Rosenkavalier
Dit weekend opent De Nationale Opera zijn jubileumjaar met een nieuwe enscenering van Der Rosenkavalier van Richard Strauss. Op YouTube staan verschillende complete, wat oudere, uitvoeringen van de opera. U vindt er onder meer een heel klassieke met Von Karajan voor het orkest en als solisten onder anderen Elisabeth Schwarzkopf en Anneliese Rothenberger. Maar daarvan is de beeldkwaliteit wat mager. Dat geldt ook voor de regie van Harry Kupfer voor de Salzburger Festspiele, waarin onder anderen Krassimira Stoyanova en Sophie Koch zingen.

Iets minder slecht is de beeldkwaliteit van de opname uit 1985, gemaakt in Covent Garden. Daar regisseerde filmmaker John Schlesinger een uitvoering met Georg Solti voor het orkest, Dame Kiri Te Kanawa in de rol van de Marschallin en Barbara Bonney als Sophie. Te koop op dvd, maar gratis te zien op YouTube:

Vorig artikel

Sobere Butterfly luidt jubileum Reisopera in

Volgend artikel

Petrenko geeft recital op Gergiev Festival

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.