Binnenkort

Opera in de media: week 53

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 53 (26 december 2015 – 1 januari 2016) onder meer aandacht voor de radio-uitzending van Hänsel und Gretel van DNO en de Frommermannen met kerst.

Video

Tenor Allan Clayton © White Label Productions
Tenor Allan Clayton © White Label Productions

Sprookje bij Brava
Het sprookje Het meisje met de zwavelstokjes vormde de basis voor een voorstelling van Holland Opera voor jong en oud. Aan de productie werkten onder anderen Nienke Otten, Florian Just en Niek Idelenburg mee.
Brava: zaterdag 26 december om 17.31 u.

Messiah in King’s College
Tenor Allan Clayton werkte mee aan een uitvoering van de Messiah van Händel met het Choir of King’s College in Cambridge en andere solisten onder wie Alice Coote en Matthew Rose. Ze werden begeleid door de Academy of Ancient Music onder leiding van dirigent Stephen Cleobury.
Brava: zaterdag 26 januari om 20.00 u.

Dertig jaar musiciens du Louvre
Het kerstconcert door Roberto Alagna in de opera van Monte Carlo is te zien op Culturebox maar alleen voor wie in Frankrijk woont of een dergelijk ip-adres kan genereren. Wel voor iedereen te volgen is de kerstaanbieding van Culturebox, althans, vanaf 27 december, met Les musiciens du Louvre van Marc Minkowski. In 2012 vierde het orkest in de Parijse Salle Pleyel het dertigjarig bestaan met een Mozartgala met als gasten onder anderen de sopranen Mireille Delunsch en Véronique Gens, de mezzo’s Anna Bonitatibus en Anne Sofie von Otter en tenor Stanislas de Barbeyrac. Hij was recent in Amsterdam te zien in Dialogues des Carmélites.
De website van Culturebox: on demand vanaf 27 december.

Stanislas de Beyrac (© Yann Piriou)
Stanislas de Beyrac (© Yann Piriou)

Vijftig jaar Nationale Opera
De viering van het vijftigjarig jubileum van De Nationale Opera heeft al wat aandacht gekregen en gaat ook in 2016 nog een rol spelen in de programmering. Aan het eind van 2015 spreekt Hans Haffmans met gasten in een programma over het jubilerende gezelschap. Ook wordt bekend gemaakt welke top drie de kijkersenquête heeft opgeleverd. Zij kozen de meest favoriete productie van de afgelopen jaren.
NPO 2: zondag 27 december om 17.10 u.

Haffmans op de Bank
Op de Bank bij Brava neemt zondag Radio 4-presentator Hans Haffmans plaats. Hij koos voor de muziek in het programma onder meer voor de 8e symfonie van Gustav Mahler, ‘Batter my Heart’ uit Doctor Atomic en de opera Tamerlano van Händel.
Brava: zondag 27 december om 19.59 u.

Herinnering aan de Three Tenors
Er zijn inmiddels allerlei soorten groepjes van vooral heren rond een stemtype, maar de meest spraakmakende versie van gezamenlijke herenzang was het drietal Plácido Domingo, José Carreras en Luciano Pavarotti als de Drie Tenoren. Op Arte is een recente documentaire te zien over het ontstaan van het drietal in 1990, gevolgd door de registratie van een optreden in Wenen in 1999.
Arte: woensdag 30 december vanaf 21.55 u.

Nieuwjaar in Venetië
Op het programma van het Nieuwjaarsconcert 2016 van La Fenice in Venetië staat muziek van Verdi, Puccini en Donizetti. Het koor en orkest van het operahuis worden geleid door James Conlon, de solisten zijn sopraan Nadine Sierra en tenor Celso Albelo.
Arte: vrijdag 1 januari om 18.05 u.

Audio

Kate Lindsey (© Rosetta Greek)
Kate Lindsey (© Rosetta Greek)

Opera Live met Humperdinck
De NTR nam op 15 december een uitvoering op van Humperdincks opera Hänsel und Gretel, in de regie van Lotte de Beer en muzikaal geleid door Marc Albrecht. In de voorstelling, die op 29 december voor het laatst gespeeld zal worden door De Nationale Opera, zingen Thomas Oliemans en Charlotte Margiono de rollen van de ouders en hoort u Kate Lindsey als Hänsel en Lenneke Ruiten als Gretel. Het Nederlands Philharmonisch Orkest zat in de bak.
NPO Radio 4: zaterdag 26 december om 20.00 u.

Frommerkerst in het Concertgebouw
De heren van Frommermann vieren, na de feestelijkheden rond het tienjarig jubileum, deze weken kerst in theaters door heel Nederland. Op zondag zijn ze te gast in het Zondagochtendconcert op NPO Radio 4. Mattijs van de Woerd is een van de vaste leden van het ensemble, zijn onthullingen over de bijnamen die de Frommermannen voor elkaar hebben zijn te horen in het interview dat Place de l’Opera met hem had.
NPO Radio 4: zondag 27 december om 11.00 u.

Luisterrijke Lohengrin
Op de rand van 2015 vond in het Concertgebouw in Amsterdam een concertante uitvoering plaats van de opera Lohengrin van Richard Wagner. Een spraakmakend optreden, zo bleek uit de juichende reacties en recensies zoals die op Place de l’Opera met de kop: Hemelse Lohengrin. De uitvoering van zondag 20 december werd opgenomen door AVROTROS en is te horen in het Zondagmiddagconcert. Solisten waren onder anderen Klaus Florian Vogt, Camilla Nylund en Katarina Dalayman. Sir Mark Elder dirigeerde het Koninklijk Concertgebouworkest en de leden van het Groot Omroepkoor en het koor van de Nationale Opera.
NPO Radio 4: zondag 27 december om 14.00 u.

Weektip

Meer Judith van Wanroij
Een van de sterren van de jaarlijkse kerstmatinee uit het Amsterdamse Concertgebouw wat op eerste kerstdag sopraan Judith van Wanroij. Enkele jaren geleden zong ze verschillende rollen in de uitvoering van de opera Castor & Pollux van Rameau bij De Nationale Opera. Pierre Audi deed de regie van de productie die onder muzikale leiding stond van Christophe Rousset. In de andere rollen zongen onder anderen Thomas Oliemans, Veronique Gens en Henk Neven. De complete voorstelling staat op YouTube.

Vorig artikel

Podcast: Bariton Mattijs van de Woerd

Volgend artikel

John Osborn wint Prix d’Amis

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. d. tecker
    30 december 2015 at 22:52

    http://www.medici.tv/?utm_source=Mainlist&utm_campaign=40402f8eaf-309bis_20151230_insc_en&utm_medium=email&utm_term=0_ae558c6ab2-4 0402f8eaf-304949609#/daniele-gatti-conducts-verdi-with-olga-peretyatko-and-the-shanghai-symphony-orchestra

    Medici TV zendt dit concert gratis uit op Nieuwjaarsdag om 17.00 uur. All Verdi!