Nieuws

John Osborn wint Prix d’Amis

De Amerikaanse tenor John Osborn is onderscheiden met de jaarlijkse Prix d’Amis van de Vrienden van de Nationale Opera. De toekenning werd voorafgaand aan de voorstelling van Hänsel und Gretel in Nationale Opera & Ballet bekendgemaakt. John Osborn krijgt de prijs voor zijn titelrol in Benvenuto Cellini.

John Osborn in 'Bloed, zweet & aria's'
John Osborn in ‘Bloed, zweet & aria’s’

De opera Benvenuto Cellini van Berlioz werd afgelopen mei opgevoerd door De Nationale Opera. In een eerste reactie vanuit New York zei John Osborn dankbaar te zijn deel uit te kunnen maken van de Amsterdamse ‘operafamilie’.

Voorzitter van de Vereniging van de Vrienden van de Nationale Opera, Ing Yoe Tan, kon het goede nieuws per Skype aan de tenor melden. “Ik vond het zingen van de titelrol in Benvenuto Cellini een onvergetelijke ervaring. Het was de grootste voorstelling waar ik ooit in gezongen heb. Ik vind het een eer vanwege mijn portrettering van de hoofdfiguur nu onderscheiden te worden”, zo reageerde Osborn.

De tenor is op dit moment in New York, waar hij de rol van Rodrigo zingt in La donna del lago van Rossini bij de Metropolitan Opera, naast onder anderen Joyce DiDonato. Sinds 1996 is hij regelmatig op het podium in New York te vinden, maar hij was ook vaak in Amsterdam. In één van de afleveringen van de serie Bloed, zweet & aria’s over de mensen van De Nationale Opera werd Osborn gevolgd tijdens zijn recente verblijf in Amsterdam voor de rol van Benvenuto Cellini. Hij zei toen: “Ik heb meer tijd doorgebracht in Amsterdam dan in mijn huis in Californië.”

Naast Benvenuto Cellini, waarvan de recensent op Place de l’Opera meende dat het één van de beste DNO-producties ooit was,  zong John Osborn in verschillende andere producties van De Nationale Opera. In het seizoen 2006/2007 stond hij in Capriccio van Strauss, hij zong Léopold in La Juive van Halévy, Talbot in I Puritani van Bellini en de rol van Arnold in Guillaume Tell in het seizoen 2012/2013.

Hieronder de clip met een korte impressie van John Osborn in Amsterdam, gevolgd door het Skype-gesprek met Ing Yoe Tan.

Vorig artikel

Opera in de media: week 53

Volgend artikel

Winterreise van het Leiermann Ensemble

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

  1. John de Jong
    26 december 2015 at 22:12

    Zeer verdiend! Gefeliciteerd. Prachtzanger in geweldige productie van een onterecht onbekende opera.

  2. Anneke Cremers
    26 december 2015 at 23:38

    Heel erg genoten van zijn Benvenuto en eerdere rollen bij DNO. Juiste keuze van de Vrienden wat mij betreft. Proficiat John Osborn!