BinnenkortNieuws

Il Pomo d’Oro brengt Partenope in Carré

Barokensemble Il Pomo d’Oro speelt op zondag 17 januari de Händel-opera Partenope in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Sterzangers als Lawrence Zazzo en Karina Gauvin vertolken de hoofdrollen.

Lawrence Zazzo (© Eric Richmond).
Lawrence Zazzo (© Eric Richmond).

Het wordt echt een Händel-zondag, 17 januari. Om 13.30 uur brengt De Nationale Opera de opera Ariodante in première, een halfuur later verzorgt Fred Luiten Concertorganisatie een paar straten verderop een concertante uitvoering van Partenope in Theater Carré.

Partenope ging vijf jaar eerder dan Ariodante in première. Het heeft de opzet van een opera seria, maar is lichtvoetiger en komischer van aard. Het verhaal gaat over Partenope, koningin van Napels, en haar drie aanbidders: Arsace en de prinsen Armindo en Emilio.

De uitvoering van Partenope is onderdeel van de serie Barok Vocaal van Fred Luiten, waarin eerder dit seizoen Tamerlano te zien was. Net als bij Tamerlano verzorgt ensemble Il Pomo d’Oro de muziek. Violist Riccardo Minasi heeft daarbij de muzikale leiding in handen.

Voor de rollen zijn een paar van de beste barokzangers geëngageerd. Sopraan Karina Gauvin vertolkt de titelrol en countertenor Lawrence Zazzo kruipt in de huid van Arsace. Tenor John Mark Ainsley zingt Emilio en sopraan Emöke Barath is Armindo. Verder zijn er partijen voor alt Teresa Iervolina (Rosina) en bas Luca Tittoto (Ormonte).

Deze cast maakte in november vorig jaar al een opname van Partenope. Hieronder de making-of van dat album:

De uitvoering van Partenope begint om 14.00 uur. Zie voor meer informatie en het bestellen van kaarten de website van Carré.

Door familieomstandigheden heeft Philippe Jaroussky zijn komende optredens afgezegd. Hij wordt zondag vervangen door Lawrence Zazzo.

Hieronder nog een voorproefje van de zang van Lawrence Zazzo: de aria He was despised uit de Messiah van Händel.

Vorig artikel

Matinee speelt Puccini's Madama Butterfly

Volgend artikel

Veelbelovend talent in DNOA's Don Giovanni

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. John de Jong
  12 januari 2016 at 23:02

  Jaroussky komt in ieder geval niet, vanwege het overlijden van zijn vader. Of het concert doorgaat, is mij onduidelijk.In Parijs wordt hij morgen vervangen door Lawrence Zazzo, maar in Spanje zijn enkele uitvoeringen compleet van deze tour afgelast. Wat gebeurt er in Amsterdam?
  Er rust geen zegen op deze tour, want dirigent Riccardo Minasi trok zich enkele dagen geleden ook al terug.

 2. John de Jong
  14 januari 2016 at 13:58

  Jammer dat noch de organisator noch Carré op dit moment op hun website aangeven dat Jaroussky niet komt. Aangezien Jaroussky in de publiciteit groot uitgemeten is en er ook veel mensen zullen zijn, die speciaal voor hem komen, past het niet om dit niet te vermelden. Het blijft een heel interessante opera en ik raad mensen vooral aan om toch te gaan.

  Ook het feit dat Riccardo Minasi gebroken heeft met Il Pomo d’Oro en dus niet dirigeert en vervangen wordt, zou ook gemeld kunnen worden. Dit is al sinds december en daarom had dat ook in bovenstaand artikel al kunnen staan.

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  14 januari 2016 at 15:24

  Ik ontvang net een mailtje van Warner Music Benelux met daarin de afzegging van Jaroussky, inderdaad vanwege het overlijden van zijn vader afgelopen dinsdag. Jaroussky wordt vervangen door Lawrence Zazzo (volgens René Jacobs ‘de meest veelzijdige countertenor in operaland’).