BinnenkortNieuws

Matinee speelt Puccini’s Madama Butterfly

De NTR ZaterdagMatinee voert op 16 januari in het Concertgebouw in Amsterdam Puccini’s klassieker Madama Butterfly uit. Karel Mark Chichon leidt de concertante uitvoering, de titelrol wordt vertolkt door Lianna Haroutounian.

Karel Mark Chichon (© Janis Deinats).
Karel Mark Chichon (© Janis Deinats).

Madama Butterfly is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van de Amerikaanse schrijver, producent en impresario David Belasco. Puccini zag het stuk in 1900 in Londen en was direct verkocht. Vier jaar later ging zijn eigen Madama Butterfly in première. De wereldpremière in Milaan was een flop, maar al snel groeide het werk uit tot één van de populairste opera’s ooit geschreven.

In Madama Butterfly trouwt de Amerikaanse luitenant Pinkerton tijdens zijn verblijf in Nagasaki met de jonge Cio-Cio-San, alias Butterfly, maar al snel verlaat hij haar om terug te keren naar zijn eigen land. Cio-Cio-San blijft trouw op hem wachten, samen met het zoontje dat ze met hem gekregen heeft. Jaren later keert Pinkerton terug. Inmiddels is hij echter getrouwd met een Amerikaanse vrouw. De enige reden van zijn komst is dat hij zijn zoon wil meenemen. Butterfly is gebroken en ziet maar één uitweg: zelfmoord.

De Britse dirigent Karel Mark Chichon leidt het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor, ingestudeerd door Martin Wright, voormalig koordirigent van De Nationale Opera.

De cast wordt aangevoerd door de Armeense sopraan Lianna Haroutounian in de rol van Cio-Cio-San. Tenor Arnold Rutkowski is Pinkerton en bariton Angelo Veccia zingt Sharpless, de Amerikaanse consul in Nagasaki. Mezzo Marie-Nicole Lemieux is Suzuki, de steun en toeverlaat van Cio-Cio-San.

Andere rollen zijn er voor Ho-yoon Chung (Goro), Yujoong Kim (Yamadori), Miklós Sebestyén (Bonze), Hee-Saup Yoon (Yakusidé), Enseok Choi (commissaris) en Kyung-Il Ko (officier). Nederlandse inbreng is er van Ruth Willemse (moeder), Maria Fiselier (Kate Pinkerton / tante) en Julia Westendorp (nicht).

De uitvoering van Madama Butterfly vindt plaats in het Concertgebouw en begint om 13.00 uur. Het concert wordt ook live uitgezonden op NPO Radio 4.

Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Place de l'Opera bestaat zeven jaar

Volgend artikel

Il Pomo d'Oro brengt Partenope in Carré

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.