BinnenkortNieuws

Vrijdagconcert brengt oratorium Schumann

In het AVROTROS Vrijdagconcert van 25 maart in TivoliVredenburg voeren het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor het avondvullende oratorium Das Paradies und die Peri van Robert Schumann uit. Markus Stenz dirigeert.

Markus Stenz. (© Hans van der Woerd)
Markus Stenz. (© Hans van der Woerd)

Das Paradies und die Peri is gebaseerd op een exotisch sprookje over een fee en het paradijs, ontleend aan de Perzische mythologie. Het gaat over de gevallen engel Peri, die weer in de hemel wil worden opgenomen. Schumann noemde het zelf “een oratorium, niet voor de kerk, maar voor opgewekte mensen”. Hij zag het als zijn allerbelangrijkste werk.

Volgens het AVROTROS Vrijdagconcert behoort Das Paradies und die Peri “tot dat handjevol koorwerken dat door de magnifieke muziek en de sterke geestelijke boodschap in de tekst luisteraars tot tranen toe ontroert”. Niettemin is het geen bekend werk.

In de uitvoering onder Markus Stenz wordt de rol van Peri vertolkt door sopraan Bernarda Bobro. Andere rollen zijn er voor Lauryna Bendžiūnaitė, Kristina Hammarström, Attilio Glaser, David Portillo, Nikolay Borchev en Marcell Bakonyi.

Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden op Radio 4 en is daarna terug te luisteren via www.radio4.nl.

Vorig artikel

Win vrijkaarten voor Renée Fleming!

Volgend artikel

Opera Forward: vijf jonge makers (1)

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.