Binnenkort

Festival Classique brengt Opera by the Sea

Het Festival Classique verhuist deze zomer naar Scheveningen. Van 10 t/m 19 juni vindt daar de tiende editie plaats. Operaliefhebbers kunnen op 17 en 18 juni hun hart ophalen bij de voorstelling Opera by the Sea, waarin Annemarie Kremer, Eric Laporte en Bastiaan Everink soleren.

Het Kurhaus in Scheveningen huist op 17 en 18 juni het programma 'Opera by the Sea'.
Het Kurhaus in Scheveningen huist op 17 en 18 juni het programma ‘Opera by the Sea’.

Negen jaar lang bediende het Festival Classique de Haagse binnenstad met een groot aantal concerten, waarbij het Hofvijverconcert steevast het hoogtepunt was. Dit jaar verhuist het festival ter gelegenheid van zijn tienjarige jubileum naar Scheveningen. In “het bruisende hart van de badplaats” worden deze zomer meer dan honderd voorstellingen en concerten gegeven.

De verhuizing biedt vele nieuwe mogelijkheden voor het festival, meent directeur Annemarie Goedvolk. “We hebben het aantal festivaldagen kunnen verhogen van vier naar tien. En met prachtige locaties als het Kurhaus, de Pier, de boulevard en de haven is er ruimte voor meer grote voorstellingen, maar ook voor intieme concertjes en optredens van jonge makers. Festival Classique wil vernieuwend zijn, in Scheveningen hebben we daar volop de ruimte voor.”

Eén van de vier grote voorstellingen in het Kurhaus is Opera by the Sea, waarin een greep uit geliefd operarepertoire wordt gedaan. De rode lijn in de selectie is dat alle stukken over rivieren of de zee gaan. Zo klinken er fragmenten uit Der fliegende Holländer, De Parelvissers, Peter Grimes en Madama Butterfly.

De muziek wordt uitgevoerd door het Residentie Orkest onder de Nederlandse dirigent Antony Hermus, die “een bruisend en golvend operafeest” voorspelt. De solopartijen worden gezongen door de Nederlandse sopraan Annemarie Kremer, de Canadese tenor Eric Laporte en de Nederlandse bariton Bastiaan Everink. Kremer en Everink staan voor het eerst in hun carrière samen op het toneel.

Naast Opera by the Sea heeft het Festival Classique meer vocale concerten in petto. Sopraan Klaartje van Veldhoven zingt op 12 juni Engels repertoire in Paviljoen De Witte en werkt op 12 en 19 juni ook mee aan Bach at the Boulevard, een route langs de boulevard, waarbij in verschillende voorstellingen muziek van Bach ten gehore wordt gebracht. Verder is het herenensemble Frommermann op 15 juni te gast in het Kurhaus, waar het in een regie van Marc Pantus het programma A Story of Singers brengt.

Zie voor een compleet overzicht van de programmering de website van het Festival Classique.

Vorig artikel

Floris Visser ontvangt award voor Orphée

Volgend artikel

Everinks strijdtoneel: geweld en mededogen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Gerard
    23 april 2016 at 17:05

    Wat leuk dat het Kurhaus weer – zoals vroeger (nooit meegemaakt) – wordt gebruikt voor klassieke muziek. Het heeft een geschiedenis met vele bekende grote kunstenaars en artiesten. Hoop dat de akoestiek nu goed is (graag zonder versterking), want die was naar wat ik wel eens heb gelezen niet heel geweldig.