AchtergrondFeatured

Floris Visser ontvangt award voor Orphée

Het nieuws dat Orphée et Eurydice van de Nederlandse Reisopera tot Opera van het Jaar was verkozen, werd eind december 2015 al bekend. Een overgrote meerderheid van de lezers van Place de l’Opera koos voor de door Floris Visser geregisseerde productie. Woensdag kon de award eindelijk worden uitgereikt.

Floris Visser - Opera van het Jaar - foto Andy Doornhein www theaterparadijs nl
Floris Visser met de Opera van het Jaar-award. (© Andy Doornhein – www.theaterparadijs.nl)

Terwijl in de laatste dagen van 2015 de stemmen werden geteld op de redactie van Place de l’Opera en Orphée als winnaar bekend werd gemaakt, verbleef Floris Visser in Duitsland. De voorbereidingen voor de première van zijn Owen Wingrave, half januari in Osnabrück, waren in volle gang en Visser zag geen kans de award persoonlijk in ontvangst te nemen.

Een mooie gelegenheid om dat alsnog te doen was de seizoenspresentatie van de Nederlandse Reisopera, gisteren in Theater Carré in Amsterdam. Ook in dat theater stond in het voorjaar van 2015 de productie van Orphée et Eurydice en ook daar waren bezoekers onder de indruk van de manier waarop Floris Visser en zijn team het werk van Gluck op het podium brachten.

Er was concurrentie van enkele producties van De Nationale Opera en ook de uitvoering van Lohengrin door het Concertgebouworkest werd zeer gewaardeerd, maar uiteindelijk kozen de lezers van Place de l’Opera massaal voor Orphée et Eurydice. De argumenten: “puur goud”, “een ontroerende voorstelling”, “een streling voor oog en oor”, “een perfecte harmonie”, “het mooiste wat ik ooit in het theater heb gezien”.

Met een citaat van Thomas Hampson werd de award donderdag overhandigd aan Floris Visser: “Opera helpt je om de tijd even te stoppen, zodat je voor een moment kunt stilstaan bij de vraag wat het betekent om te leven, en wie je bent.”

De regisseur dankte na het ontvangen van de award de mensen die de productie mede mogelijk hebben gemaakt: de Reisopera, het artistieke team dat decor, kostuums en belichting ontwierp, de musici, het koor en de zangers, die samen tot een onderscheidende voorstelling kwamen. “Een prijs van het publiek staat bij mij eerlijk gezegd nog wat hoger in de rangorde dan één die je uit de operawereld van collega’s krijgt, dus ook daarom ben ik erg blij met deze award”, aldus Visser.

De regisseur kan tegenwoordig kiezen uit vele aanbiedingen. Komende tijd werkt hij aan een nieuwe opera in het Opernhaus Zürich en later dit jaar beginnen de repetities voor Semele van Händel bij de Händel Festspiele in Karlsruhe.

Op de langere termijn zal Floris Visser terugkeren bij de Nederlandse Reisopera voor een regie van La traviata van Verdi. Ook voor 2019 is de agenda al ingevuld: L’Orfeo van Monteverdi, opnieuw voor de Reisopera.

 

Vorig artikel

Seizoen Nederlandse Reisopera 2016/2017

Volgend artikel

Festival Classique brengt Opera by the Sea

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. lodie
    22 april 2016 at 19:41

    Uitstekende keuze om Floris Visser te kiezen. Trouwens Owen Wingrave is ook zeker de moeite waard.
    Ga zo door Floris !