AchtergrondBinnenkortBuitenland

The Opera Platform viert eerste verjaardag

The Opera Platform viert op vrijdag 6 mei zijn eerste verjaardag met een live-stream van de opera Reigen en ‘hernemingen’ van zes opera’s die eerder gestreamd werden. Het jubileum valt samen met de tiende editie van de European Opera Days.

The Opera PlatformOpera Europa, het samenwerkingsverband van de Europese operahuizen, lanceerde in mei vorig jaar The Opera Platform om de kunstvorm opera te promoten door regelmatig operaproducties te streamen. Het platform trapte op 8 mei af met een live-stream van La traviata vanuit Madrid.

In de eerste zes maanden van zijn bestaan streamde The Opera Platform (gratis) dertien operavoorstellingen, die samen 575.000 bezoekers trokken. Sinds januari kwamen daar nog zes producties bij. De streams blijven telkens zes maanden online beschikbaar, met ondertitels in zes verschillende talen (Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans en Pools).

Om de eerste verjaardag van het platform te sieren, wordt vrijdag live vanuit de Oper Stuttgart een voorstelling van Reigen gestreamd. De Belgische componist Philippe Boesmans schreef Reigen in 1993, op een tekst van Luc Bondy, naar een toneelstuk van Arthur Schnitzler. Het verhaal draait om tien meer of minder erotische ontmoetingen, die vragen oproepen over de relatie tussen seks en intimiteit.

De productie wordt geregisseerd door Nicola Hümpel en gedirigeerd door Sylvain Cambreling, die ook de wereldpremière in 1993 leidde. In de cast van de Oper Stuttgart is onder anderen bariton André Morsch te horen. Hij zingt de rol van de graaf. De in Nederland woonachtige Duitse zanger zal bij vele liefhebbers in Nederland bekend zijn.

Behalve Reigen biedt The Opera Platform nog zes titels aan, die in het afgelopen jaar al eens gestreamd werden. Daaronder de allereerste stream, La traviata uit Madrid, en verder producties als Götterdämmerung van de Wiener Staatsoper, Aida van het Tetro Regio Torino en Powder her face van de Munt in Brussel.

Met de streams draagt The Opera Platform ook een steentje bij aan de viering van de tiende European Opera Days, die van 6 t/m 8 mei plaatsvinden onder het thema ‘Theatre of the World’ (interessant genoeg dezelfde naam als de nieuwe opera van Louis Andriessen die in juni in première zal gaan bij De Nationale Opera).

Tijdens de European Opera Days organiseren veel Europese operagezelschappen speciale activiteiten om het operagenre te vieren en nieuw publiek te winnen. In Nederland zijn Holland Opera, Operadagen Rotterdam, De Nationale Opera en de Nederlandse Reisopera bij de Opera Days aangesloten, maar zij lijken sinds enige jaren niet veel werk meer te maken van het evenement.

Na het aanstaande jubileumweekend heeft The Opera Platform nog streams op het programma staan van Macbeth van de Latvian Nationale Opera (11 juni), In Parenthesis van de Welsh National Opera (2 juli) en Pelléas et Mélisande van het Festival d’Aix-en-Provence (ergens in juli).

Zie voor meer informatie de website van The Opera Platform.

Vorig artikel

Gerhahers volksliedjes zijn zwaar op de hand

Volgend artikel

Opolais soleert bij Concertgebouworkest

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.