CD-recensies

Gerhahers volksliedjes zijn zwaar op de hand

Onder de titel FolksLied heeft de gevierde bariton Christian Gerhaher volksliedjes van Beethoven, Britten en Haydn opgenomen, begeleid door piano, viool en cello. Mooi repertoire, maar erg serieus en zwaar gezongen.

Gerhaher FolksLiedIk geef het onmiddellijk toe: ik heb een probleem met Christian Gerhaher. In mijn oren klinkt hij, ongeacht wat hij zingt, ‘überserieus’. Zo ook hier, in dit live in München opgenomen recital met ‘volksliedjes’.

Het is repertoire dat ooit prachtig door Fritz Wunderlich werd gezongen. Gerhaher haalt zijn illustere voorganger in het tekstboekje aan als voorbeeld. Maar die vlieger gaat niet op. In tegenstelling tot Wunderlich, bij wie alles zo natuurlijk en vanzelfsprekend klonk, lijkt Gerhaher het einde der tijden te bezingen. Bij hem geen amoureuze besognes of velden met lelietjes-van-dalen, waar het soms wil spoken.

Zeker bij Haydn klinkt Gerhahers voordracht te volwassen, te gespannen. Een euvel waar ook zijn uitvoering van Britten aan ten onder gaat. Pas bij Beethoven lijkt hij zich te ontspannen. Daar bespeur ik zelfs iets van luchtigheid en ironie. Iets wat ik voornamelijk bij Britten node mis. Het is erg jammer, want de stem van Gerhaher is werkelijk waanzinnig mooi en zijn zang is perfect verzorgd. Ook in het Engels!

Over de begeleiding ben ik meer te spreken. Zowel pianist Gerold Huber als de beide strijkers Anton Barachovsky (viool) en Sebastian Klinger (cello) weten me volledig te overtuigen. Ze begeleiden luchtig en lustig, met waar nodig een serieuze toets.

Het zeer nadrukkelijk aanwezige publiek is meer dan enthousiast. Wellicht bent u dat ook.

Vorig artikel

Claron McFadden zingt opera met swing

Volgend artikel

The Opera Platform viert eerste verjaardag

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

1 Reactie

  1. Netty Meelen
    5 mei 2016 at 00:20

    Wat leuk dat er eindelijk weer eens iemand het lef heeft om Beethoven te zingen.