Binnenkort

Opera in de media: week 22

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 20 (28 – 3 juni 2016) onder meer aandacht voor Janácek uit Wenen en L’Amico Fritz van Mascagni uit Venetië.

Video

Philippe Jaroussky. (© Marco Borggreve)
Philippe Jaroussky. (© Marco Borggreve)

De Bank van Brava
Op zondag 29 mei neemt Maartje van Weegen plaats op De Bank die omroep Brava beschikbaar stelt voor bekende mensen. Ze mogen een avond lang de programmering bepalen en toelichten. De keuzefragmenten van Maartje van Weegen hebben vanwege haar ambassadeurschap van het Internationaal Liedfestival in Zeist vooral betrekking op de liedkunst. U hoort en ziet onder anderen Robert Holl, Philippe Jaroussky en Thomas Oliemans. Verder koos Van Weegen voor muziek van grote liedcomponisten als Franz Schubert, Richard Wagner en Ludwig van Beethoven.
Brava: zondag 29 mei om 20.00 u.

Barbe-bleue
Terwijl Opera Zuid net is begonnen aan de tournee met La bohème, brengt Brava op de late zaterdagavond een andere productie van het Maastrichtse gezelschap: Barbe-Bleue van Offenbach. De voorstelling werd geregisseerd door Waut Koeken, die nu tekent voor de enscenering van La bohème. Het Limburgs Symfonie Orkest en het Koor van het Conservatorium Maastricht stonden in 2010 onder leiding van José Areán, de solisten waren onder anderen Karin Strobos, Machteld Vennevertloo en Martijn Sanders.
Brava: zondag 29 mei om 00.01 u.

Amico Fritz vanuit Venetië
Op vrijdag 3 juni wordt in het Teatro La Fenice in Venetië de opera L’Amico Fritz van Mascagni opgevoerd. Via een livestream op Culturebox kunt u de voorstelling meemaken. De regie is van Simona Marchini, de muzikale leiding ligt bij Fabrizio Maria Carminati. Enkele van de solisten zijn Carmela Remigio, Alessandro Scotto di Luzio en William Corrò.
Culturebox: vrijdag 3 juni om 19.00 u.

Michael Spyres. (© Dax Bedell)
Michael Spyres. (© Dax Bedell)

Mitridate in Brussel
Een recente opname vanuit de Munt in Brussel van Mitridate, re di Ponto van Mozart is sinds kort terug te zien op Concert Arte. In de hoofdrollen zongen Michael Spyres als Mitridate, Lenneke Ruiten als Aspasia en Myrtò Papatanasiu als Sifare. Regisseurs waren Jean-Philippe Clarac en Olivier Deloeuil. De muzikale leiding had Christophe Rousset.
Concert Arte: on demand.

Audio

Opera Live vanuit Wenen
De zaterdagavondopera op NPO Radio 4 is deze week Jenufa van Janácek. De uitvoering komt live vanuit de Wiener Staatsoper. Ingo Metzmacher dirigeert het orkest, David Pountney maakte de enscenering. Sopraan Angela Denoke, eerder als Jenufa te horen, is nu de Kostelnicka, de kosteres. Dorothea Röschmann zingt Jenufa, Christian Franz is Laca en Marian Talaba vertolkt de rol van Steva.
NPO Radio 4: zaterdag 28 mei om 19.00 u.

Benjamin Appl. (© Falk Kastell)
Benjamin Appl. (© Falk Kastell)

Appl in Zeist
Bariton Benjamin Appl was afgelopen tijd in Nederland voor onder meer een Schubert-recital op het International Liedfestival Zeist. De opname van zijn optreden op 20 mei, waarbij hij werd begeleid door Graham Johnson op piano, is te horen in het Avondconcert.
NPO Radio 4: zondag 29 mei om 20.00 u.

MAX Avondconcert met Händel
Het Residentie Orkest en het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Richard Egarr voerden op 28 mei in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam het oratorium Israel in Egypt uit. Max laat de opname horen in het Avondconcert.
NPO Radio 4: dinsdag 31 mei om 20.00 u.

Weektip

Bizet 141 jaar geleden overleden
George Bizet, die wereldberoemd zou worden als de componist van onder meer Carmen en De Parelvissers, stierf op 3 juni 1875. Komende vrijdag is dat 141 jaar geleden. Bizet was al jong actief als componist, maar stierf ook jong: hij werd 36.

Van zijn minder bekende werken is weinig bewegend beeld te vinden op YouTube. Dit is een recente Carmen door de English National Opera met muzikale leiding van Sir Richard Armstrong en in een regie van Calixto Bieito. In de hoofdrollen: Justina Gringyte, Eric Cutler, Eleanor Dennis en Leigh Melrose.

Vorig artikel

Håkon Kornstad blendt jazz en opera

Volgend artikel

In a Landscape pakt het publiek

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.