Nieuws

Cité de l’Opera: Brett, Liza en Benjamin

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 307.

Live in HD-registratie bij de Metropolitan Opera. (© Elena Park/Metropolitan Opera)

Met in audio en video
Hoofdarchivaris Peter Clark kijkt terug op de vormen waarin de Metropolitan Opera in New York via de media aandacht en sponsoring regelde. De eerste radio-uitzending in december 1931, de Met’s eerste telecast in maart 1977 en de ‘Live in HD’-serie die Peter Gelb initieerde. Recent spektakelstuk was het ‘At-Home Gala’ in april vorig jaar met onder anderen Elza van den Heever.

Erelid
De Australische componist Brett Dean is tot erelid benoemd van de Royal Academy of Music. Hij componeerde onder meer de opera Hamlet. Een eerste uitvoering in Nederland moest vorig jaar worden gecanceld, zijn Amerikaanse première beleeft het stuk in mei volgend jaar. Dan brengt de Metropolitan Opera een vrijwel compleet Britse cast die ook de wereldpremière in 2017 zong. De uitvoering van 4 juni is ook in de bioscopen te zien.

Onderscheiding
Bij het afscheid als artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival werd Liza Ferschtman afgelopen weekend geridderd.

Nu op dvd
De opname van de opera Akhanten in de Metropolitan Opera was het afgelopen jaar verschillende malen als stream te zien. In hogere kwaliteit en met extra’s nu op dvd.

Zangles 3.0
Britser dan Brits is de manier waarop in deze aflevering van SingTheScore het lied ‘Draw on sweet night’ wordt behandeld. Robert Hollingworth haalt alles uit de kast om de achtergronden van het stuk te schetsen. Roderick Williams hielp bij de opnamen mee in een glansrol.

Bayreuther showbizz
Van de openingsvoorstelling van de Bayreuther Festspiele editie 2021 las u hier de recensie. Belangrijke details als de kleding van bondskanselier Merkel en of de polsbandjes wel bij de outfits van het premierepubliek pasten werden onthuld door de regionale krant.

Nog meer Bayreuth
De radiozender BR-Klassik zendt heel veel opera uit deze dagen. Ze waren live bij de opening van de Bayreuther Festsspiele en zenden vanavond (dinsdag) de opvoering van Tannhäuser uit

Toekomst in Bayreuth
De Bayreuther Festspiele heeft afgelopen week namen vrijgegeven van toekomstige producties . In 2022 zal de al voor 2020 geplande Ring des Nibelungen worden gespeeld in de regie van Valentin Schwarz. In 2023 staat Parsifal op de planning van het festival.

Teveel drank
Een vindingrijk pr-persoon bedacht dat het leuk zou zijn om de gasten van het Verbier Festival vragen te stellen waarop maar met één woord mag worden geantwoord. Benjamin Appl is de eerste, hij smokkelt bij de vraag over drank.

Upload in Bregenz
Omdat door corona alles anders werd, heeft het co-producerende Bregenz Festival deze week de wereldpremière van Upload, de nieuwe opera van Michel van der Aa. Op 1 oktober volgt Amsterdam.

Banjowoman
Mezzosopraan Jamie Barton ging voor de San Francisco Opera terug naar haar roots: bluegrass.

Nederlandse delegatie in Nancy
De nieuwe productie van Die Zauberflöte in Nancy in december heeft prima Nederlandse inbreng van dirigent Bas Wiegers en tenor Mark Omvlee in de rol van Monostatos.

Uber-grappig
OperaCabbie, het Twitterkanaal van een anonieme insider in de operawereld die de zaken soms net wat relativerender bekijkt, is terug op de interwebs.

 

Vorig artikel

Der fliegende Holländer in Bayreuth

Volgend artikel

Ekanterina Levental presenteert Het Orakel

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.