BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Kunstenaars zoeken rol in verandering

In september krijgt een select gezelschap van twaalf succesvolle kunstenaars de kans om zich voor te bereiden op een rol in de samenleving die actief, ondernemend en verbindend is. In de Citizen Artist Incubator, die wordt gehouden in de buurt van Wenen, is nog ruimte voor enkele Nederlandse podiumkunstenaars.

Merlijn Twaalfhoven tijdens het European Culture Forum. (still uit de video, zie hieronder)
Merlijn Twaalfhoven tijdens het European Culture Forum. (still uit de video, zie hieronder)

Het initiatief ontstond in 2013 toen balletdanseres Gloria Benedikt een toespraak hield voor het tweejaarlijkse European Culture Forum, dat wordt georganiseerd door de Europese Commissie. Ze vond in de Nederlandse componist Merlijn Twaalfhoven, die daar ook aanwezig was, een medestander bij het ontwikkelen van ideeën over de rol van kunstenaars in de maatschappij. Wat de twee bindt, is het zoeken naar vormen voor kunstenaars om bij te dragen aan het oplossen van grote maatschappelijke vragen zoals ongelijkheid, klimaatverandering, migratie en terrorisme.

“We zijn op een punt gekomen dat de problemen van de huidige wereld niet alleen door intelligente wetenschappers kunnen worden opgelost”, zo stellen de initiatiefnemers. “Er is een interdisciplinaire aanpak nodig.” In het verbinden van wetenschap met kunst zien de initiatiefnemers perspectieven om de rol en de bijdrage van kunstenaars te vergroten in het creëren van een duurzame toekomst. Daarvoor moeten kunstenaars hun middelen en strategie bepalen om werkelijk impact te hebben.

Tijdens de Citizen Artist Incubator in september 2016 komen kunstenaars een maand lang samen met onder anderen wetenschappers, filosofen, beleidsmakers en marketinggoeroe’s in een kasteel buiten Wenen, waar het internationale wetenschappelijk instituut IIASA is gevestigd. Het gaat om podiumkunstenaars die halverwege hun carrière zijn en in hun werk zoeken naar manieren om positieve invloed op hun omgeving uit te oefenen. Ze zijn zich bewust van globale maatschappelijke ontwikkelingen en bevragen de rol van hun kunst in verhouding daartoe.

Het resultaat voor de kunstenaars moet een concreet werkplan zijn, dat klaar is om toegepast te worden. Ze kunnen deelnemen in een internationaal netwerk van kunstenaars, academici en idealisten die verandering nastreven.

Zie voor meer informatie over toelating en deelname www.citizenartist.eu.

Hieronder de toespraak van Merlijn Twaalfhoven op het European Culture Forum:

Vorig artikel

Grigorian ster in uitmuntende Wozzeck

Volgend artikel

Morschi Franz: “Mag het een onsje minder?”

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.