BinnenkortNieuws

Twaalfhoven, Benali maken opera rond Syrië

Componist Merlijn Twaalfhoven en schrijver Abdelkader Benali maken een actuele mini-opera rond de burgeroorlog in Syrië. Het werk van vijftien minuten, getiteld A postcard from Aleppo, gaat op 27 juni in première in het Concertgebouw, als voorprogramma van het Kennismakingsconcert van het Concertgebouworkest.

Merlijn Twaalfhoven met Syrische vluchtelingen in Jordanië.
Merlijn Twaalfhoven met Syrische vluchtelingen in Jordanië.

Twaalfhoven en Benali willen met hun korte opera een statement van verbroedering en hoop maken en Nederlanders oproepen meer betrokken te raken bij de uitzichtloze situatie in Syrië. Hun werk is gebaseerd op persoonlijke herinneringen en boodschappen van inwoners van Aleppo, de Syrische stad die dagelijks zwaar onder vuur ligt.

Aan de uitvoering van de opera werken leden van het Concertgebouworkest mee, evenals naar Nederland gevluchte musici van het Syrisch Nationaal Symfonieorkest en een Syrische protestzanger.

Merlijn Twaalfhoven werkt regelmatig in het Midden-Oosten. Hij componeerde eerder onder meer een concert dat aan weerszijden van de afscheidingsmuur in Palestina klonk en zette een programma van muziekworkshops op in vluchtelingenkampen in Jordanië.

Abdelkader Benali is schrijver en programmamaker. Hij werkt momenteel vanuit Tanger aan de tekst voor de mini-opera. Via internet kan hij sporadisch contact hebben met inwoners van Aleppo, die op die manier ‘meeschrijven’ aan de tekst.

Om het project te financieren zijn Twaalfhoven en Benali een crowdfundingsactie begonnen op voordekunst.nl. Met de opbrengst worden ook gevluchte Syrische musici gesteund en worden muzieklessen en -trainingen georganiseerd voor Syrische vluchtelingen in Jordanië.

Na de opvoering van de opera speelt het Concertgebouworkest werken van Vivaldi en Piazzolla. Zie voor meer informatie over het concert en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw. Zie voor meer informatie over de opera de website van Merlijn Twaalfhoven.

Hieronder een clip over de productie:

Vorig artikel

Fascinerende Laika beleeft wereldpremière

Volgend artikel

Hermus leidt première Requiem Songs

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.