AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Allan, Jamie, Oeteldonk

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 40.

Yannick for president
Het nieuws dat dirigent Yannick Nézet-Séguin de volgende chef wordt bij de Metropolitan Opera in New York deed Twitter borrelen van de berichten en felicitaties. De maestro leek zelf het meest verguld met de reactie van de premier van zijn geboorteland Canada.

Opera op de Parade in Oeteldonk
Met nog zes dagen te gaan staat de teller van de crowdfunding op 100 procent. Het jaarlijkse evenement Opera op de Parade in zangstad Den Bosch kan doorgaan. Deze zomer klinkt La bohème van Opera Zuid toch nog in de openlucht aan de voet van de Sint Jan.

Wereldwonder Plácido
De Latin Post ging de agenda’s na van een aantal wereldsterren uit de opera. Ze blijken de zomer stevig door te zingen, met als meest opmerkelijke singaholic Plácido Domingo. De 75-jarige zanger staat de komende tijd achtereenvolgens in Nabucco, La traviata, Simon Boccanegra en I due Foscari. En dan volgt Salzburg nog, waar hij op 16 augustus de rol van Athanaël zingt in Thaïs van Massenet. Naast hem op het podium in Oostenrijk zingt Sonya Yoncheva en – jawel, daar is hij weer – jong talent Bejamin Bernheim. Overigens hebben Rolando, Diana en Juan Diego het ook flink druk.

Extreme make-over
Theater Carré wordt grondig aangepast voor de Nederlandse première van Theatre of the World op zaterdag 11 juni. Voor één keer staan in deze video de bouwers en technici in het licht.

Money, money, money
Volgens zijn biograaf leidde Puccini een riant studentenleven, dat hem later inspireerde tot La bohème, over studenten in een veel lagere belastingschijf dan de componist. Hij klaagde in brieven naar huis over zijn armoede, maar de biograaf berekende dat de jonge componist ruim meer inkomen had dan een gemiddeld arbeidersgezin. Wat componisten verdienden, en wat dat nu waard is, zette Cmuse op een rij.

Shaffer overleden
Hij zorgde voor minstens twee indrukwekkende films, maar eigenlijk bestond het werk van Peter Shaffer uit het schrijven van toneelstukken. Amadeus en Equus (waarvoor hij ook de filmscenario’s schreef) zullen blijven, de schrijver is niet meer.

Zomer 2017
Ze zijn er vroeg bij in Garsington. Het programma voor het zomerfestival editie 2017 is al bekendgemaakt. Er zullen volgende zomer in juni en juli vijf producties worden opgevoerd.

Allan on a sandwich
Het St John’s Choir uit Cambridge staat in de hitlijsten met een cd waarop het koor werk van componist Jonathan Harvey zingt. De arme knapen worden in de lijst ‘gesandwicht’ door tenor Allan Clayton, altijd in voor een tweetje zelfironie.

Hoofdrol voor Plácido
Nabucco van Verdi staat deze weken op het programma van het Royal Opera House. Plácido Domingo zingt de hoofdrol onder regie van Daniele Abbado (de zoon van) en met dirigent Maurizio Benini. Op donderdag 9 juni wordt de voorstelling live vertoond in Britse bioscopen en via YouTube. De opname blijft nog een maand daarna staan op het videokanaal.

Mezzosopraan Jamie Barton zingt Fenena in de productie van Nabucco bij het Royal Opera House. Ze was vast diep onder de indruk van haar aanwezigheid in het legendarische operahuis, naast de zeer gerespecteerde Domingo. Al kon ze dat goed verbergen.

Ermonela parle
Het Franse Forum Opéra sprak Ermonela Jaho, de sopraan die kortgeleden de publieksprijs won bij de International Opera Awards. Ze zingt deze zomer in het Romeinse theater van Orange in Madama Butterfly.

Zingen als beroep
Het is toeval, maar nadat we vorige week uw aandacht vestigden op een beroep in de opera, dat van garderobedame, komen we nu toe aan een andere categorie medewerkers in de branche: de zangers.

Een toekomst voor kinderen met Duchenne
Vrijdagavond 10 juni staat er op het podium van het Concertgebouw in Amsterdam een gevarieerd gezelschap artiesten. Ze zetten hun talent in voor een benefietconcert waarvan de opbrengst zal worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van Duchenne Spierdystrofie. De philharmonie zuidnederland en het Nederlands Concertkoor worden geleid door Per-Otto Johansson, die de laatste jaren geregeld op de bok stond bij Opera Zuid. Naast Arthur en Lucas Jussen en Simone Lamsma is mezzosopraan Barbara Kozelj van de partij.

Vorig artikel

OPERA2DAY en de magie van Dr. Miracle

Volgend artikel

Bieito's Carmen overtuigt in San Francisco

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.