AchtergrondBinnenkortBuitenlandFeatured

Cité de l’Opera: Tristan, Isolde en Wiard

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter, Facebook en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 55.

Operajurk
Minister Jet Bussemaker draagt tijdens Prinsjesdag een creatie van Robby Duiveman, directeur Kostuum, Kap en Grime van Nationale Opera & Ballet.

Hilary of Isolde?
Het eerste debat tussen presidentskandidaten Clinton en Trump vindt plaats op 26 september. Lastig, want dan is ook de seizoensopening van de Metropolitan Opera in New York, “the Super Bowl of high culture”. Op de uitvoering van Tristan und Isolde volgt een sponsorsdiner, maar sommigen zullen dat eerder verlaten, is de verwachting.

Belegen Così
De Met Opera Guild, de educatieafdeling van de Met in New York, vroeg lezers op Twitter hun ideale cast samen te stellen voor de opera Così fan tutte van Mozart. Men koos grote namen, in doorsnee wat ouder dan hun rol voorschrijft.

Lohengrin live
Kortgeleden werd in de Wiener Staatsoper Lohengrin van Wagner opgevoerd onder leiding van Yannick Nézet-Séguin. Met twee klikken bent u bij een kleine vier uur opera op topniveau.

It’s Tony again
Op een echte Tony na (maar die prijs is uitsluitend voor theaterproducties op Broadway, en daar staat geen operatheater) heeft Tony Pappano met zijn Aida-opname zowat alle denkbare prijzen gewonnen. Afgelopen week nog de Gramophone Award.

Het verhaal van Elizabeth Bishop
De Amerikaanse mezzosopraan Elizabeth Bishop heeft een realistische kijk op haar vak en haar succes: “I’m in that weird spot where my voice still sounds young, but according to the business now, I’m aged.” De Washington Post sprak met haar.

Adieu Anne
Vaak onzichtbaar deed sopraan Anne Germain haar werk, als de stem van verschillende Franse filmactrices en als lid van de Swingle Singers, het vocale ensemble dat Bach verjazzte. Luciano Berio liet zich voor zijn werk Sinfonia inspireren door de groep en nam met hen het stuk in New York op. De groep was ook, in een grijs verleden, in Nederland voor een uitvoering van Berio’s Sinfonia.

Der holländische Bariton
Narcissistic? Kan zijn. Wij vonden het vooral erg leuk om naar bariton Wiard Witholt te kijken en te luisteren. Dit is de link.

https://twitter.com/WiardW/status/776195101542547456

Juan Diego’s feestje
Last Night gemist? In drie minuten bent u helemaal bij.

Hoog, hoger, hoogst
De lastigste sopraanrollen werden door het Royal Opera House op een rijtje gezet. Wie geen dubbelglas heeft, kan de volumeknop beter niet te ver opendraaien.

Glyndebourne op reis
Sinds 1968 maakt het Britse Glyndebourne Festival na de zomer een tournee door het land. De initiatiefnemer, festivaldirecteur George Christie, wilde de muziek naar de mensen brengen en jong talent kansen geven. De tournee ging soms voorbij de landsgrenzen, met als meest verre bestemming Rome, waar onder anderen Alexander Oliver meezong in Albert Herring.

Quirijn de Lang zingt Shakespeare
De Welsh National Opera gaat binnenkort op tournee langs verschillende steden in Groot-Brittannië met Kiss me, Kate. De Nederlandse bariton Quirijn de Lang zingt de rol van Fred. In deze video vertelt hij daarover.

Allemaal winnaars
Foto van vorige week in zonnig Den Bosch. De eerste en vierde van links wonnen bijna alle prijzen .

#glitschigerglimmer
Goed nieuws uit Bayreuth.

Geduld is wel gewenst, want de curator is nog op cursus.

Geld zat in LA
Het traditionele operabal in Los Angeles leverde 1,1 miljoen dollar op. Voor 2.500 dollar had je al een tafel, de duurdere waren 150.000 dollar. Algemeen directeur Plácido Domingo was gastheer, Arturo Chacón-Cruz danste mee en ook schrijfster Isabel Allende was present.

Spannende plannen
De Nederlandse Reisopera en Het Geluid Maastricht werken samen in een productie voor het TechTripFestival, dat in Enschede zal worden gehouden.

Yo Bro!
Bariton Michael Mayes neemt het operavak niet al te serieus, in elk geval niet buiten het theater. Hij is in Boston voor Carmen, onderdeel van het ’40 Days of Opera’-programma waarmee de opera in de stad het seizoen opent. Zijn collega Roger Honeywell is Don Brosé, Mayes zingt Don Escamibro. De twee kwamen elkaar op straat tegen.

Vorig artikel

José Cura ensceneert Turandot in Luik

Volgend artikel

Norma opent bioscoopseizoen Royal Opera

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.