BinnenkortBuitenland

José Cura ensceneert Turandot in Luik

Ter opening van het nieuwe operaseizoen in Luik ensceneert José Cura Puccini’s opera Turandot bij de Opéra Royal de Wallonie. De tenor zingt eveneens de hoofdrol van Calaf, naast Tiziana Caruso als Turandot. De productie gaat op 23 september in première.

José Cura. (© Cuibar)
José Cura. (© Cuibar)

José Cura vervulde al eens eerder de dubbelrol van regisseur/zanger bij de Opéra Royal in Luik. Hij regisseerde toen de double bill Cavalleria rusticana en Pagliacci. Nu buigt hij zich over een andere bekende titel uit het verismorepertoire: Turandot.

Turandot is de laatste opera van Puccini. Toen de componist in 1924 in Brussel overleed, had hij de slotscène van het werk nog niet af. Dirigent Arturo Toscanin besloot daarop om die laatste scène geheel weg te laten bij de wereldpremière in de Scala in Milaan. De Opéra Royal volgt Toscanini daarin.

José Cura en Tiziana Caruso zingen de rollen van prins Calaf en prinses Turandot. Calaf probeert het hart van de wrede Turandot te winnen door niet alleen de drie raadsels die ze hem geeft op te lossen, maar haar vervolgens uit te dagen om zijn naam, tot dan toe bij iedereen onbekend, te achterhalen.

De andere hoofdpersonages in het verhaal zijn Timur, de vader van Calaf, en de jonge slavin Liù. Zij worden vertolkt door Luca Dall’Amico en Heather Engebretson. In de kleinere rollen zijn onder anderen Patrick Delcour (Ping), Papuna Tchuradze (Pong) en Xavier Rouillon (Pang) te horen. Op de bok staat chef-dirigent Paolo Arrivabeni.

Turandot is te zien van 23 september tot en met 4 oktober. Zie voor meer informatie de website van Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

Sinfonia Rotterdam brengt Mozarts requiem

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Tristan, Isolde en Wiard

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

  1. Ben Siebers
    24 september 2016 at 14:15

    Komt er ook nog een recensie van deze Turandot. Ik was bij de premiere en vond het een mooie voorstelling met een geweldige Cura.

  2. Stefan Caprasse
    26 september 2016 at 09:22

    Effenaf prachtig!