Binnenkort

Opera in de media: week 39

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 39 (24 – 30 september 2016) onder meer aandacht voor twee livestreams van The Opera Platform, waaronder één uit Amsterdam, en vocale muziek in het MAX Avondconcert.

Video

Ermonela Jaho zingt Desdemona in Madrid (© Fadil Berisha).
Ermonela Jaho zingt Desdemona in Madrid. (© Fadil Berisha)

Verdi in Madrid
The Opera Platform streamt op zaterdag 24 september de uitvoering van de opera Otello van Verdi in het Teatro Real in Madrid. In de hoofdrollen zingen Ermonela Jaho als Desdemona, Gregory Kunde als Otello en George Petean als Iago. De regie deed David Alden, muzikaal leider is Renato Palumbo.
The Opera Platform: zaterdag 24 september om 19.40 u.

Amsterdamse Nozze
De door David Bösch geregisseerde productie van Le nozze di Figaro van Mozart door De Nationale Opera is dankzij The Opera Platform live te beleven. De voorstelling van 27 september is gratis te zien op smart-tv, tablet of computer. In de hoofdrollen zingen Stéphane Degout als de graaf, Eleonora Buratto als de gravin en zijn Christiane Karg en Alex Esposito respectievelijk Susanna en Figaro. Het Nederlands Kamerorkest, met Ernst Munneke aan de pianoforte, wordt geleid door Ivor Bolton.
The Opera Platform: dinsdag 27 september om 18.55 u.

Audio

Ariadne uit Enschede
NTR Opera Live was bij de première op 10 september in Enschede van Ariadne auf Naxos van Richard Strauss, waarmee de Nederlandse Reisopera op dit moment door Nederland reist. U hoort onder anderen Stefan Kurt Reiter, Karin Strobos en Jennifer France. Het Noord Nederlands Orkest werd gedirigeerd door Antonino Fogliani.
NPO Radio 4: zaterdag 24 september om 19.00 u.

Jasper Leever zingt in Alceste van Gluck (© Sofie de Klerk).
Jasper Leever zingt in Alceste van Gluck. (© Sofie de Klerk)

Alceste in Maastricht
Het MAX Avondconcert zendt een opname uit die recent gemaakt werd tijdens Musica Sacra in Maastricht. Alceste van Gluck werd concertant opgevoerd door studenten en alumni van het Koninklijk Conservatorium Den Haag onder leiding van Peter Van Heyghen met het ensemble van Currende onder Erik Van Nevel. Solisten waren onder anderen Lauren Armishaw, Tigran Matinyan en Jasper Leever.
NPO Radio 4: zondag 25 september om 20.00 u.

IVC liedduo finale
De finale van de liedduo-competitie op het recente Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch is op maandag te horen.
NPO Radio 4: maandag 26 september om 20.00 u.

Recital George Nigl
Bariton George Nigl en pianist Alexander Melnikov stonden afgelopen week in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ. De opname van hun recital, met werk van Schubert, Berg, Rihm en Brahms, is te horen in het MAX Avondconcert.
NPO Radio 4: dinsdag 27 september om 20.00 u.

Christie met Bach
In de Rotterdamse Doelen speelt vanavond Les Arts Florissants onder leiding van William Christie muziek van Bach. Solisten: Sopraan Rachel Redmond, tenor Reinoud Van Mechelen en bas André Morsch. De live-uitzending begint om 20.00 uur in het Avondconcert.
NPO Radio 4: woensdag 28 september om 20.00 u.

Weektip

Opera livestreams op vrijdag
Vanavond, vrijdag 23 september, zendt Arte Concert twee operavoorstellingen uit. In de Munt in Brussel wordt Macbeth van Verdi op gevoerd en in Genève staat Manon van Massenet op de agenda. Macbeth is hier te volgen, Manon vindt u hier.
Concert Arte: vrijdag 23 september om 19.25 u.

Vorig artikel

Beeldenstorm is indringend muziektheater

Volgend artikel

Nigl toont zijn kracht in nieuw werk Rihm

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.