Binnenkort

Opera in de media: week 43

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 43 (22 – 28 oktober 2016) onder meer aandacht voor Manon Lescaut live uit Amsterdam en een reis door Italië met Jonas Kaufmann.

Video

Raoul Steffani. (© Ronald Knapp)
Raoul Steffani. (© Ronald Knapp)

Jong talent bij Witteman
Bariton Raoul Steffani is te gast in Podium Witteman. De jonge zanger won dit jaar zowel de Elisabeth Evertsprijs als het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Hij vertelt over zijn ervaringen bij Thomas Hampson en zingt Mahler.
NPO 2: zondag 23 oktober om 18.10 u.

Rimsky-Korsakov
In 2013 bracht de Staatsoper Berlin een productie van De bruid van de tsaar. Bekende namen zongen de hoofdrollen, zoals Olga Peretyatko (Marfa), Johannes Martin Kränzle (Grjasnoj) en Anita Rachvelishvili (Ljubascha). De regie was van Dmitri Tcherniakov.
Mezzo: dinsdag 25 oktober om 16.30 u.

Jonas in Italië
In het programma Mein Italien neemt tenor Jonas Kaufmann het publiek mee naar Italië. Het programma vertrekt vanuit het Teatro Carignano in Turijn. Vervolgens vertelt Kaufmann over zijn fascinatie voor de taal, kunst en cultuur van Italië. Bij zijn zang wordt de tenor begeleid door het Orchestra della RAI Torino onder leiding van Jochen Rieder.
ZDF: vrijdag 28 oktober om 23.30 u.

Audio

Scène uit Manon Lescaut bij De Nationale Opera. (© Bernd Uhlig)
Scène uit Manon Lescaut bij De Nationale Opera. (© Bernd Uhlig)

Opera Live brengt Manon Lescaut
Ook de pauze in de opera die NTR Opera Live zaterdag brengt, is beluisterenswaardig. Dan spreekt Hein van Eekert met Eva Kroon en komen ook de andere zangeressen uit het madrigalenkoor uit de tweede akte aan het woord. De opera Manon Lescaut wordt live uitgezonden vanuit Nationale Opera & Ballet, met onder anderen Eva-Maria Westbroek, Thomas Oliemans en Stefano La Colla.
NPO Radio 4: zaterdag 22 oktober om 19.00 u.

Verdi in het Royal Opera House
Een recente uitvoering van Verdi’s Il trovatore werd door de BBC opgenomen voor uitzending in het operaprogramma op zaterdagavond. Gianandrea Noseda dirigeerde het orkest van de Royal Opera. In de hoofdrollen zongen tenor Francesco Meli als Manrico en Lianna Haroutounian als Leonora.
BBC Radio 3: zaterdag 22 oktober om 19.30 u.

Neven en Eijsackers
In het MAX Avondconcert is er komende week veel aandacht voor de Cello Biënnale Amsterdam. Op zondagavond wordt het eerder die dag opgenomen optreden van bariton Henk Neven, cellist Jan Bastiaan Neven en pianist Hans Eijsackers uitgezonden. Ze brengen liederen van onder anderen Borodin en Tsjaikovski.
NPO Radio 4: zondag 23 oktober om 20.00 u.

Weektip

Dancing the night away
Dit weekend staat Amsterdam in het teken van het Amsterdam Dance Event (ADE). Nederland levert de beste dj’s van de wereld en die worden vergezeld door in totaal 2.200 optredende artiesten op 450 evenementen.

Sommige opera’s vormen in hun eentje ook een dance event, zeker die uit de barok, zoals van componisten als Campra en Destouches. Hieronder een complete Hippolyte et Aricie van Jean-Philippe Rameau vol barokdans. U ziet onder anderen Sarah Connolly, Salomé Haller en Stéphane Degout. De balletten werden ontworpen door Nathalie Van Parys, de productie werd muzikaal geleid door Emanuelle Haïm.

Vorig artikel

Betekenis(over)volle Fliegende Holländer

Volgend artikel

Keenlyside geeft matte Giovanni kleur

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.