Binnenkort

Opera in de media: week 45

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 45 (5 – 11 november 2016) onder meer aandacht voor Mozart in Praag, Sjostakovitsj in Londen en Nabucco in Luik.

Video

Nora Fischer. (© Marco Borggreve)
Nora Fischer. (© Marco Borggreve)

De Fischers in Vrije Geluiden
Vader Iván en dochter Nora Fischer zijn te gast in het muziekprogramma Vrije Geluiden, dat op zondagochtend wordt uitgezonden. Melchior Huurdeman laat de twee aan het woord in Boedapest, waar Iván geboren werd.
NPO 1: zondag 6 november om 10.30 u.

Mozart in Praag
Arte zendt een documentaire uit die eindigt met een operafinale. Zanger Rolando Villazón trad in de voetsporen van Mozart en ging naar Praag. Aan het slot van zijn bezoek wordt teruggegaan naar de wereldpremière van Mozarts Don Giovanni op 29 oktober 1787. Zo veel mogelijk met de instrumenten, het decor en de effecten uit die tijd wordt de scène met de Commendatore gereconstueerd.
Arte: zondag 6 november om 23.20

The Nose in het Royal Opera House
Het streamkanaal van de samenwerkende operahuizen, The Opera Platform, brengt op woensdag 9 november een live-uitzending vanuit Londen. Daar wordt in het Royal Opera House The Nose van Sjostakovitsj opgevoerd. Regisseur Barrie Kosky maakt daarmee zijn regiedebuut in Covent Garden. Onder muzikale leiding van Ingo Metzmacher zingen onder anderen Helene Schneiderman, Susan Bickley en Wolfgang Ablinger-Sperrhacke. John Tomlinson, inmiddels 70, is Ivan Iakolevitch.
The Opera Platform: woensdag 9 november om 20.25 u.

Scène uit Nabucco. (© Lorraine Wauters / Opéra Royal de Wallonie)
Scène uit Nabucco. (© Lorraine Wauters / Opéra Royal de Wallonie)

Nabucco in Luik
De opname van Nabucco van Verdi uit de Opéra Royal de Wallonie is nog te zien op Culturebox. In de hoofdrol zong Leo Nucci, die het, volgens de recensent op Place de l’Opera, nog steeds kon.
Culturebox: on demand.

Martijn Cornet in Bochum
Op Concert Arte is het openingsconcert van het Anneliese Brost Musikforum Ruhr in het Duitse Bochum terug te zien. Een nieuw werk van Stefan Heucke werd uitgevoerd, gevolgd door de eerste symfonie van Mahler. Solist was bariton Martijn Cornet.
Concert Arte: on demand.

Audio

Bosch in Den Bosch
Het Requiem voor Jheronimus Bosch wordt uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van respectievelijk Markus Stenz en Edward Caswell. Solisten in de NTR ZaterdagMatinee zijn onder anderen sopraan Aga Mikolaj, mezzosopraan Ursula Hesse von den Steinen en tenor Gerhard Siegel. David Wilson-Johnson levert zijn spreekstem.
NPO Radio 4: zaterdag 5 november om 14.00 u.

Verdi’s Alzira
Een scenische opvoering van de opera Alzira van Verdi komt niet voor in de annalen van de Nederlandse operageschiedenis. De archiefopname die NTR Opera Live uitzendt is vermoedelijk van een matinee in het Concertgebouw. In de hoofdrollen zongen Guus Hoekman, Henk Smit, Hein Meens en Cristina Deutekom. Het Groot Omroepkoor en het Omroeporkest werden geleid door Kees Bakels. In de programmabladen staat voor deze week Purcells The Fairy Queen aangekondigd, maar de opname daarvan was niet geschikt voor uitzending.
NPO Radio 4: zaterdag 5 november om 19.00 u.

Scène uit Norma. (© Bill Cooper / Royal Opera House)
Scène uit Norma. (© Bill Cooper / Royal Opera House)

Bellini in Londen
BBC Radio 3 zendt een opname uit van de opera Norma van Bellini. Die wordt dit najaar op de planken gebracht in het Londense Royal Opera House. Met name over de hoofdrollen was de recensent op Place de l’Opera enthousiast. Voor het orkest stond Antonio Pappano. Solisten waren onder anderen Sonya Yoncheva, Joseph Calleja en Sonia Ganassi.
BBC Radio 3: zaterdag 5 nov om 19.30 u.

Vox Luminis in concert
Het MAX Avondconcert komt woensdag rechtstreeks vanuit TivoliVredenburg in Utrecht. Het ensemble B’Rock en het koor Vox Luminis brengen onder leiding van Lionel Meunier het Lachrimae, or Seaven Teares van Dowland, de Funeral Sentences van Purcell en de Messe des Morts van Gilles.
NPO Radio 4: woensdag 9 november om 20.00 u.

Duistere vertellingen in Utrecht
Onder het motto ‘Duistere vertellingen’ speelt het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz op vrijdagavond in TivoliVredenburg. Met het Groot Omroepkoor en solisten als Alwyn Mellor, Anke Vondung en Brenden Gunnell klinken van Mahler Waldmärchen en van Schumann de toneelmuziek van Manfred.
NPO Radio 4: vrijdag 11 november om 20.00 u.

Weektip

Opleiding in New York
In de nacht van zaterdag op zondag kunt u een documentaireserie binge-watchen over de New Yorkse Juilliard School, het toonaangevende conservatorium. De documentaire die Arte uitzendt volgt een jaar lang het leven van jonge dansers, musici en acteurs. De zes delen worden aaneengesloten uitgezonden.
Arte: zaterdag 5 november vanaf 01.05 u.

Vorig artikel

Garanča triomfeert in nieuwe Favorite

Volgend artikel

Johannette Zomer: doorgeefluik van emoties

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

  1. Pieter K. de Haan
    4 november 2016 at 16:18

    De uit te zenden archiefopname van “Alzira” moet die zijn van een Zaterdagmatinee in het Concertgebouw van 11-10-1980 met een compleet Nederlandse cast met in de belangrijkste rollen, behalve Cristina Deutekom, Henk Smit en Guus Hoekman, de tenor Adriaan van Limpt, waarvan helaas maar weinig opnamen bestaan. Ik ben erbij geweest destijds: een feest was het.

  2. Hein van Eekert
    5 november 2016 at 11:27

    Dat is inderdaad het geval, meneer De Haan. Wij gaan in december een reeks Matineevoorstellingen uitzenden. ‘Alzira’ zou daarvan de eerste zijn geweest, op 3 december. Op die dag komt nu echter Glinka’s ‘Een leven voor de tsaar’ met o.a. Nikolai Ochotnikov en Gregory Kunde: een prachtige uitvoering. ‘Alzira’ is verplaatst naar vanavond. Een vroege Verdi onder leiding van Kees Bakels en met een Nederlandse cast: Cristina Deutekom, Adriaan van Limpt, Henk Smit, Guus Hoekman, Hein Meens, Lieuwe Visser en Thea Vermeulen. Een zeer opwindende uitvoering, maar dat weet u al, want u was erbij.