AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Ab, Philip en Johane

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 66.

Het Kamerkoor bericht
Het magazine van het Nederlands Kamerkoor heeft al net zo veel kwaliteit als het koor zelf. Het nieuwe nummer is net verschenen.

Nuits d’hiver
De voorstellingen van Les nuits d’été tijdens het TechTrip Festival in een winters Enschede waren allemaal uitverkocht. Sopraan Johane Ansell kijkt tevreden terug.

Kerstshoppen
Lincoln Center, midden in New York, is het centrum van muziek en theater in de stad, met onder meer de Metropolitan Opera, de Juilliard School of Music en de New York Philharmonic. En dat is nog maar een selectie. U kunt er, ook online, winkelen voor bijvoorbeeld een legpuzzel van La bohème of een kookboek – met cd – van operasterren. Bij de Met koop je al voor 48 dollar een gebreide Walküren-muts, voorzien van hoorntjes.

Kerst met Wolfgang
Grote sterren maken in hun loopbaan minstens één kerstalbum. Voor Mozart kwam dat idee te laat, maar Deutsche Grammophon brengt nu een collectie Mozart-stukken die passen bij de tijd van het jaar. U vindt er onder meer Die Schlittenfahrt door het Orpheus Chamber Orchestra en het credo ‘Et incarnatus est’ door sopraan Arleen Augér.

Nostalgie in New York
Het was afgelopen vrijdag 130 jaar geleden dat Tristan und Isolde zijn eerste Amerikaanse opvoering kreeg. De foto’s van de kostuums van Lilli Lehmann, met liefdesdrank, en Albert Niemann, als echte ridder, zijn bewaard gebleven.

All I want for Christmas
Gegarandeerd vrij van Mariah Carey en Wham, en met een heus modern kerstlied van componist Nico Muhly, is de kerstlijst van Naxos. Een veilige muzikale haven de komende weken.

Maar waar waren de Wagner-tuba’s?
Eén van de noviteiten op het TechTrip Festival dat afgelopen week werd gehouden was het Smartphoneorchestra.

Huiswerk
Vanavond, dinsdag 6 december, opent een serie voorstellingen van Parsifal van Richard Wagner bij De Nationale Opera. De vrienden van het Amsterdamse operahuis zijn goed voorbereid op één van de meest complexe libretti uit het operarepertoire.

Doing ein Einspringer
Nogal wat grote operasterren hebben hun carrière flink zien versnellen nadat ze plotseling ergens invielen en een goede indruk maakten. Stephanie Weiss beschrijft hoe je dat doet in ‘The Art of The Jump-in’.

Eigen schuld
Michael Volpe van Opera Holland Park vindt dat opera tegenwoordig overal, en tegen bijna elke prijs, te vinden is. “Yes, opera is accessible – people need to let it in, not the other way around.”

Prijzen, prijzen, prijzen
De Nederlandse radio heeft een eigen prijzengala, dat begin volgend jaar wordt gehouden. Luisteraars kunnen stemmen op een longlist met ook enkele Radio 4-programma’s: Diskotabel, MAX Avondconcert, Vrije Geluiden, NTR Podium, Een goedemorgen met, Muziekwijzer en Licht op 4. Er is een optie Vrije Keuze, waarin u bijvoorbeeld NTR Opera Live zou kunnen nomineren. De winnaar ontvangt de Gouden RadioRing.

Er zijn ook speciale prijzen voor presentatoren, waarbij Ab Nieuwdorp, presentator van De Klassieken op Radio 4, op de lijst staat voor de Zilveren RadioSter Man en Dieuwertje Blok en Mieke van der Weij die titel bij de vrouwen zouden kunnen winnen. De stembussen zijn geopend.

Glass was in Nederland
Dat alles bij Bach begint, kan er alsnog toe leiden dat je langs Philip Glass komt. Een interview met de componist.

#Mozartisalive
Gisteren was het de 225ste sterfdag van componist Wolfgang Amadeus Mozart. Ze kon zijn e-mailadres niet vinden, dus stuurde Joyce haar bericht aan hem via Twitter.

Mahler met de studenten
De komende tijd geeft het Utrechtsch Studenten Concert enkele optredens met de tweede symfonie van Mahler. Solisten zijn Charlotte Houberg en Rosina Fabius. De kaartverkoop is begonnen en dat is meteen de kerstcadeautip van de week.

Trebs in 360 graden
Unieke beelden uit New York, waar Anna Netrebko zich voorbereidt op haar rol van Manon Lescaut. Ze zet er een toepasselijk muziekje bij op.

https://twitter.com/AnnaNetrebko/status/805867879421935617

Vorig artikel

Combattimento maakt kersttournee

Volgend artikel

Von Otter concerteert in De Doelen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.