BinnenkortBuitenland

Pelly regisseert Gouden Haan in Brussel

De Munt presenteert op 13 december De Gouden Haan van Rimski-Korsakov. De Franse regisseur Laurent Pelly keert na Don Quichotte en Cendrillon terug in Brussel voor een nieuwe enscenering.

Repetitiefoto van De Gouden Haan bij de Munt. (© Matthias Baus)
Repetitiefoto van De Gouden Haan bij de Munt. (© Matthias Baus)

Nikolaj Rimski-Korsakov schreef De Gouden Haan op een libretto van Vladimir Bielski, die zich baseerde op een verhaal in dichtvorm van Poesjkin, die zich op zijn beurt weer liet inspireren door een verhaal van Washington Irving.

De Gouden Haan draait om tsaar Dodon en de mooie tsarina van Shemakha, een buurstaat. De twee dreigen in een oorlog verwikkeld te raken, maar de toekomst voorspellende gaven van een gouden haan leiden het verhaal in een andere richting.

“De componist stelt zijn rijke orkestratiekunst ten dienste van sprankelende, vaak exotische muziek, die ieder personage uitvoerig karakteriseert”, beschrijft de Munt. “Een eeuw na de creatie heeft dit werk nog niets van zijn turbulente sarcasme verloren.”

Alain Altinoglu geeft muzikaal leiding aan de productie. Het wordt zijn eerste operadirectie als nieuwe muziekdirecteur van de Munt. Hij werkt samen met landgenoot Laurent Pelly.

Pavlo Hunka en Alexey Tikhomirov delen de rol van tsaar Dodon. De rol van de tsarina van Shemakha wordt afwisselend vertolkt door Venera Gimadieva en Nina Minasyan. De overige rollen zijn enkel bezet, met onder anderen Alexey Dolgov en Konstantin Shushakov als de zoons van de tsaar en Alexander Kravets als de astroloog.

De Gouden Haan wordt van 13 tot en met 30 december elf keer opgevoerd in het Muntpaleis. De uitvoering op 23 december is live op Arte en The Opera Platform te zien. Vanaf 12 januari is de productie als stream op de website van de Munt te bekijken.

Zie voor meer informatie de website van de Munt.

Vorig artikel

Kupfers Lady Macbeth is buitengewoon

Volgend artikel

Verdi's requiem als filosofisch ballet

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

 1. Stefan Caprasse
  12 januari 2017 at 18:49

  Ik vind het heel spijtig dat over deze produktie geen recentie is verschenen. Het was een produktie die heel nauwgezet het libretto volgde (jawel!) maar toch heel persoonlijk en vindingrijk was. Het bed van Dodon op een kolenheuvel (en in het derde bedrijf op rupsbanden!), de hilarisch rondtrippelende haan, het kanon enz… Dat alles in een geestige personenregie, vaak op de rand van de slap-stick (de zonen van Dodon, zijn general…). En met een uitstekende bezetting, gedomineerd door de koningin van G. Gimadieva. Kortom een produktie die wel op DVD zou mogen verschijnen…

 2. Stefan Caprasse
  24 januari 2017 at 17:41

  Ook even op wijzen dat deze prachtige produktie van ‘De Gouden Haan’ 2X in februari op TV te zien is, nl :

  De 17de op RTBF La Trois na een documentaire over de Munt om 21u10
  &
  De 26ste op ARTE om 1u15