Binnenkort

Opera in de media: week 52

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 52 (24 – 30 december 2016) aandacht voor programma’s waarin kerst het thema is, met onder meer het Huelgas Ensemble, Collegium Vocale en de opera L’enfance du Christ uit de ZaterdagMatinee.

Video

Gouden Haan
De opname van De Gouden Haan van Nikolai Rimsky-Korsakov uit de Munt in Brussel is op vrijdag 23 december om 19.55 uur te zien op The Opera Platform en is daarna on demand beschikbaar. Dirigent is Alain Altinoglu, Laurent Pelly maakte de enscenering.
The Opera Platform: vanaf vrijdag 23 december om 19.55 u.

Holländer in Madrid
Der fliegende Holländer van Wagner uit het Teatro Real in Madrid wordt als stream aangeboden door Culturebox. Pablo Heras-Casado heeft de muzikale leiding, Àlex Ollé van La Fura dels Baus regisseert. In de titelrol zingt Evgeny Nikitin.
Culturebox: vanaf vrijdag 23 december.

Sondra Radvanovsky. (© Pavel Antonov)
Sondra Radvanovsky. (© Pavel Antonov)

Gala in Parijs
In de Opéra Bastille zongen solisten als Sondra Radvanovsky, Anita Rachvelishvili en Aleksandrs Antonenko aria’s van onder anderen Bizet, Puccini en Saint-Saëns. Dirigent was Philippe Jordan.
Arte: zaterdag 24 december om 17.30 u.

Op weg naar kerst
Het Vlaamse Huelgas Ensemble brengt onder leiding van Paul Van Nevel een selectie van werk uit het muziekrepertoire dat gewijd is aan de geboorte van Christus.
Canvas: zaterdag 24 december om 23.45 u.

Bach met kerst
In de kerstnacht brengt Arte een verzameling Bach-cantates (BWV 40, 62, 63, 91) door Collegium Vocale Gent onder leiding van Philippe Herreweghe.
Arte: zaterdag 24 december om 00.50 u.

Audio

De keus van Reuss
In Een goedemorgen met is de muziekkeuze te horen van Cappella Amsterdam-dirigent Daniel Reuss.
NPO Radio 4: zaterdag 24 december om 10.00 u.

Edo de Waart. (© Bobby Lee)
Edo de Waart. (© Bobby Lee)

Berlioz uit Matinee-archief
NTR Opera Live duikt in het verleden met een werk van Berlioz: L’enfance du Christ. De opname dateert van 10 december 1983, tijdens de ZaterdagMatinee in het Concertgebouw in Amsterdam. Enkele van de solisten: Jard van Nes, David Wilson-Johnson en John Bröcheler. Edo de Waart leidde het orkest.
NPO Radio 4: zaterdag 24 december om 19.00 u.

Hoffmann bij de BBC
Recent werd in het Royal Opera House Les contes d’Hoffmann opgevoerd, met onder anderen Vittorio Grigolo, Thomas Hampson en Christine Rice. Koor en orkest werden geleid door Evelino Pido.
BBC Radio 3: zaterdag 24 december om 19.00 u.

Kerst in het Concertgebouw
De jaarlijkse kerstmatinee in het Concertgebouw in Amsterdam is gewijd aan Bach. Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt geleid door Trevor Pinnock. Marlis Petersen, Daniel Behle en Michael Nagy zijn enkele van de solisten.
NPO Radio 4 en NPO 2 (tv): zondag 25 december om 14.00 u.

Knibbel knabbel
Bij kerst in Duitsland hoort de opera Hänsel und Gretel van Humperdinck. De WDR-radio zendt een opname uit van december 1978 met onder anderen Julia Hamari, Brigitte Fassbaender en Lucia Popp. De Wiener Sängerknaben en de Wiener Philharmoniker werden geleid door Georg Solti.
WDR 3: maandag 26 december om 20.00 u.

Weektip

Kerst met Renée Fleming
Traditie in Amerika is het kerstconcert door het Mormon Tabernacle Choir met beroemde gasten. Enkele jaren geleden was sopraan Renée Fleming gast van het koor. Haar nieuwe cd, met muziek van Barber, Hillborg en Björk, onder de titel Distant Light, komt op 13 januari uit. In deze video zingt Fleming klassiek kerstrepertoire zoals ‘Es ist ein Ros entsprungen’.

Vorig artikel

Offenbachs Orphée: hilarisch feest in Luik

Volgend artikel

Kathinka Pasveer over aus LICHT in 2019

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.