Binnenkort

OPERA2DAY jubileert met Dr. Miracle

OPERA2DAY bestaat dit jaar tien jaar en viert dat met zijn grootste tournee tot nu toe. Het Haagse gezelschap reist door het land met Dr. Miracle’s last illusion, een voorstelling die in juni en september vorig jaar al meerdere keren in Den Haag te zien was.

Campagnebeeld van Dr. Miracle's last illusion. (© Henk Bleeker)
Campagnebeeld van Dr. Miracle’s last illusion. (© Henk Bleeker)

De nieuwste creatie van OPERA2DAY draait om de illusionist Dr. Miracle. Als zijn assistente tijdens een show door een tragisch ongeluk omkomt, raakt hij bedwelmd door de schoonheid van haar overgang naar de dood en het eeuwige licht. Hij verlangt ernaar om deze ervaring opnieuw te beleven en raakt in zijn zoektocht verzeild in een mysterieuze wereld vol slaapwandelaars, waanzinnigen en dolende zielen.

“Een magische operapastiche”, schreef Place de l’Opera na de première vorig jaar. “Illusionist Woedy Woet nam de zwijgende titelrol voor zijn rekening; zeer overtuigend en bekwaam. (…) De toneeltechniek was zeer goed verzorgd. Zozeer dat de capriolen die met de verschillende dames werden uitgehaald er absoluut levensecht uitzagen.”

Voor de muziek in de voorstelling put OPERA2DAY uit repertoire van onder anderen Bellini, Offenbach, Verdi, Wagner en Stravinsky. Hernán Schvartzman dirigeert het New European Ensemble, de sopranen Kristina Bitenc, Lucie Chartin en Martina Prins zingen solorollen. Verder is er dans van de Dutch Don’t Dance Division. Serge van Veggel verzorgt de regie.

Jubileumjaar

Met Dr. Miracle’s last illusion luidt OPERA2DAY de viering van zijn tienjarig bestaan in. Het gezelschap ontstond in januari 2007 toen Hernán Schvartzman en Serge van Veggel The Fairy Queen produceerden. Wat bedacht was als eenmalig project, liep uit op de oprichting van een gezelschap.

OPERA2DAY produceerde de afgelopen jaren onder meer Dolhuys Kermis, La troupe d’Orphée, Don Giovanni, Médée en Mariken in de tuin der lusten. Verschillende producties verschenen op dvd. La troupe d’Orphée werd in 2014 onderscheiden als Opera van het Jaar.

OPERA2DAY kan dit jaar voor het eerst rekenen op structurele steun van het Fonds Podiumkunsten en krijgt bovendien meer middelen vanuit de gemeente Den Haag. Het gezelschap ziet het als een kans om een breder publiek te bereiken en zijn artistieke signatuur aan te scherpen. Op verschillende momenten dit jaar zal aandacht worden besteed aan het jubileum, onder meer bij het uitkomen van een film van cineaste Sonia Herman Dolz over het gezelschap.

De tournee van Dr. Miracle’s last illusion begint op 3 februari in Theater aan de Schie in Schiedam en eindigt op 12 april in de Stadsschouwburg Groningen. Zie voor de volledige speellijst de website van OPERA2DAY.

Hieronder de trailer van de tournee:

Vorig artikel

Lilian Farahani brengt Carolina naar Nancy

Volgend artikel

Christie leidt geraffineerde Médée in Zürich

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.