BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Opera Vlaanderen brengt Simon Boccanegra

Simon Boccanegra is een “onterecht onbekend meesterwerk”, vindt Opera Vlaanderen, en dus zet het Vlaamse operahuis Verdi’s late opera op het toneel. In februari in Antwerpen, in maart in Gent. David Hermann regisseert.

Affichebeeld van Simon Boccanegra bij Opera Vlaanderen. (© Koen van den Broek)
Affichebeeld van Simon Boccanegra bij Opera Vlaanderen. (© Koen van den Broek)

Opera Vlaanderen is bezig aan een cyclus late Verdi-opera’s. Simon Boccanegra ging in 1857 in Venetië in première, toen Verdi iets meer dan de helft van zijn opera-oeuvre gecreëerd had. Het was echter geen groot succes en vele jaren later volgde een herziening, waarbij Arrigo Boito het libretto bewerkte. De nieuwe versie ging in 1881 in Milaan in première. Daarna zou Verdi alleen nog Otello en Falstaff componeren.

De versie uit 1881 is de versie die vandaag de dag doorgaans uitgevoerd wordt. Zo ook bij Opera Vlaanderen, waar de opera sinds 1989 niet meer te zien was.

David Hermann, die eerder een succesvolle Zauberflöte in Vlaanderen maakte, keert terug in Antwerpen en Gent om het verhaal over de politieke machtsstrijd in Genua te ensceneren. De Duitse regisseur omschrijft Boccanegra als “House of Cards in operavorm”, hoewel hij niet van plan is Verdi’s werk op dezelfde manier te ensceneren als de populaire tv-serie.

Hermann werkt samen met dirigent Alexander Joel, die al meerdere Verdi-opera’s bij Opera Vlaanderen leidde, maar dat nu voor het eerst doet in de rol van eerste gastdirigent. Hij staat voor het Symfonisch Orkest Opera Vlaanderen en het Koor Opera Vlaanderen.

De titelrol wordt alternerend vertolkt door de Italiaanse bariton Nicola Alaimo en de Bulgaarse bariton Kiril Manolov. De Griekse sopraan Myrto Papatanasiu zingt Amelia Grimaldi en de Chinese bas Liang Li vertolkt Jacopo Fiesco. Verder is de Oezbeekse tenor Najmiddin Mavlyanov van de partij als Gabriele Adorno. Hij zong eerder Cavaradossi in Tosca bij Opera Vlaanderen.

Simon Boccanegra gaat op 5 februari in première in Antwerpen en is daar tot en met 21 februari te zien. Van 1 tot en met 9 maart zijn er vijf voorstellingen in Gent. Zie voor meer informatie de website van Opera Vlaanderen.

Hieronder een teaser van de voorstelling:

https://vimeo.com/200474982

Vorig artikel

Crowdfunding voor From Russia with Love

Volgend artikel

DNO brengt Borodins Prins Igor

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

2Reacties

 1. Stefan Caprasse
  31 januari 2017 at 10:04

  De benaming “onbekend meesterwerk” vind ik toch wel enigszins onzin. Afgezien van de allerpopulairste Verdi’s (Rigoletto, La Traviata…), behoort Simon Boccanegra momenteel tot de meest gespeelde Verdi’s. Alle grote baritons (en Domingo!) hebben de -prachtige en zo menselijke- tittelrol op hun repertoire staan…

  En Ok, het gaat om politieke conflicten, maar toch in hoofdzaak om persoonlijke relaties (vader-dochter, geliefden). De vergelijking met “House of carts” vind ik dan ook wat geforceerd.

  Het is overigens één van mijn grote persoonlijke lievelingswerken, dus hopelijk bevalt de enscenering me -persoonlijk- meer dan ‘Die Zauberflöte’ van dezelfde David Hermann… En valt het natuurlijk ook muzikaal mee!

  Prachtige affiche overigens, heeft iets tussen scheepswrak en ruine…

 2. Rudolph Duppen
  31 januari 2017 at 17:21

  @Stefan. De vergelijking tussen Simon Boccanegra en House of Cards gaat inderdaad niet op. Als David Hermann de vergelijking had gemaakt tussen Macbeth en deze meesterlijke serie (De Amerikaanse versie) dan had ik hem volkomen gelijk gegeven. Frank en Claire Underwood zijn net Macbeth en Lady Macbeth. Ze gaan letterlijk over lijken en zijn uiterst manipulatief.