BinnenkortNieuws

Crowdfunding voor From Russia with Love

De samenwerking tussen Henk Neven (bariton), zijn broer Jan Bastiaan Neven (cello) en Hans Eijsackers (piano) wordt binnenkort vastgelegd op cd. Althans, als de crowdfunding voor hun project From Russia with Love voldoende geld oplevert. De actie op Voordekunst is net gestart.

Hans Eijsackers, Henk Neven en Jan Bastiaan Neven op het promotiebeeld van From Russia with Love. (© Ronald Knapp)
Hans Eijsackers, Henk Neven en Jan Bastiaan Neven op het promotiebeeld van From Russia with Love. (© Ronald Knapp)

Russische liederen vormen een rode draad in de samenwerking die zanger Henk en cellist Jan Bastiaan al sinds de start van beider carrières regelmatig aangaan, doorgaans aangevuld met pianist Hans Eijsackers. Kort na hun allereerste optreden zijn de broers, zo vertelden ze eind vorig jaar in een interview met Place de l’Opera, al begonnen aan ‘de Russen’; liederen voor bariton, cello en piano.

Cellist Jan Bastiaan zei in het gesprek dat hij het fysiek prettig vindt om Russische muziek op een cello te spelen. “Je kunt je instrument laten zingen en gonzen. Daar is de cello voor gemaakt. Ik ben niet zo’n zwijmelaar, maar hou erg van de melancholie in die muziek.” Zijn broer Henk studeerde intensief op de taal. “Die maakt het lastig, al is Russisch een hele goede taal om in te zingen. Het is al dat werk helemaal waard, want er is een goudmijn aan repertoire uit Rusland.”

Tijdens de recente Cello Biënnale in Amsterdam voerden Henk en Jan Bastiaan, begeleid door pianist Thomas Beijer, repertoire uit van Borodin, Rachmaninov, Tsjaikovski en Glinka. Die laatste componeerde ‘Kukol’nik’ (‘Doubt’), dat de drie in deze video uitvoeren:

Na het optreden in Amsterdam werd besloten het programma From Russia with Love op cd te zetten. Daarvoor is geld nodig en dat kan gedoneerd worden op de crowdfundingswebsite Voordekunst. Op die website, die makers en donateurs met elkaar verbindt, is sinds de oprichting in 2010 al meer dan 13 miljoen euro gedoneerd voor projecten op het gebied van kunst en cultuur. Het gedoneerde bedrag wordt tijdens de crowdfundingsactie geparkeerd. Als het doel niet gehaald wordt, krijgen de donateurs hun geld terug.

Voor de cd From Russia with Love zijn donaties vanaf 10 euro welkom. Wie meer bijdraagt, kan rekenen op interessante tegenprestaties, van een gesigneerde cd of les van één van de drie musici tot een door de musici persoonlijk bereid diner.

Zie voor meer informatie de website van Voordekunst. Er is ook een Facebook-pagina van het project.

Vorig artikel

Orkest Achttiende Eeuw schittert in Fidelio

Volgend artikel

Opera Vlaanderen brengt Simon Boccanegra

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Karel Christiaanse
    31 januari 2017 at 09:03

    Ik heb geen cent te makken dus financieel steunen kan ik niet. Maar ik steun verder in alle toonaarden dit muzikale 007 initiatief.