Home » Achtergrond, Binnenkort

Classical Now! opent met Schubert

Den Haag1 februari 2017

door

Op 15 februari start in Den Haag het nieuwe, vijfdaagse muziekfestival Classical Now! Centraal in de eerste editie staat Franz Schubert. Hoogtepunt is een reconstructie van het enige publieke concert dat Schubert zelf organiseerde.

Classical Now - Schubert - 2017Classical Now! is in samenwerking met het Zuiderstrandtheater tot stand gekomen. Het uitgangspunt van het nieuwe festival is eenvoudig: “Grote namen en toptalenten uit binnen- en buitenland komen samen in het centrum van Den Haag.” De concerten vinden plaats in de Nieuwe Kerk en in Sociëteit de Vereeniging.

Franz Schubert domineert de eerste editie. Aanleiding is het feit dat dit jaar zijn 220ste geboortedag wordt herdacht. Bekende namen als Liza Ferschtman, Quirine Viersen, Anna Fedorova, Peter Gijsbertsen, het Matangi Kwartet en het Nederlands Kamerkoor geven een hommage aan de Oostenrijkse componist.

Voor liefhebbers van vocale muziek springen er twee concerten uit:

Op donderdag 16 februari vertolkt tenor Peter Gijsbertsen Winterreise, de bekendste liederencyclus van Schubert. Hij wordt begeleid door pianiste Reinild Mees. Het concert vindt plaats in Sociëteit de Vereeniging, waar een informele ambiance wordt gecreëerd, te vergelijken met de Schubertiades.

Op zaterdag 18 februari reconstrueren ruim twintig zangers en musici onder de titel Schubert Revisited het enige publieke concert dat Schubert ooit zelf organiseerde, op 28 maart 1828. Hij schotelde zijn publiek een veelkleurig programma voor: het eerste deel van zijn laatste strijkkwartet, liederen in verschillende bezettingen (met piano, met hoorn en met vocaal ensemble) en zijn tweede pianotrio. De stukken worden uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor, bariton Tobias Berndt, de pianisten Peter Nilsson en Ishay Shaer, violiste Liza Ferschtman, celliste Quirine Viersen en vier hoornisten. Het concert vindt plaats in de Nieuwe Kerk.

Het volledige programma van Classical Now! is te vinden op www.classicalnow.nl.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.