BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 6

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 6 (4 – 10 februari 2017) aandacht voor de nieuwe Madama Butterfly van de Munt, Don Quichotte van Massenet en Barbe-Bleue door Waut Koeken.

Video

Cavalli in Genève
Al vanavond (vrijdag) is de opera Il Giasone van Francesco Cavalli als livestream te zien vanuit Genève. Op het podium staan onder anderen Mariana Florès, Sir Willard White en Dominique Visse. De regie doet Serena Sinigaglia en Leonardo García Alarcón staat voor het orkest Cappella Mediterranea.
Concert Arte: vrijdag 3 februari om 19.30 u.

Scène uit Madama Butterfly bij de Munt in Brussel. (© Baus)
Scène uit Madama Butterfly bij de Munt in Brussel. (© Baus)

Butterfly bij de Munt
De Munt in Brussel brengt sinds 31 januari een nieuwe productie van Madama Butterfly van Puccini. Alexia Voulgaridou zingt de rol van Cio-Cio-San, Ning Liang is Suzuki en de Nederlandse bariton Wiard Witholt zingt de commissaris/de ambtenaar. Het orkest van de Munt staat onder leiding van Roberto Rizzi Brignoli, Kirsten Dehlholm regisseert. Ook te zien op Arte Concert.
The Opera Platform: woensdag 8 februari om 19.55 u.

Audio

Massenet in Chicago
NTR Opera Live zendt een opname uit die werd gemaakt in de Lyric Opera van Chicago. Jules Massenets Don Quichotte werd uitgevoerd met solisten als Clementine Margaine, Ferruccio Furlanetto en Nicola Alaimo. Koor en Orkest van de Lyric Opera werden geleid door Andrew Davis.
NPO Radio 4: zaterdag 4 februari om 19.00 u.

Mozart in Madrid
Het operaconcert op BBC Radio 3 is La Clemenza di Tito van Mozart. In de productie van het Teatro Real Madrid zongen onder anderen Jeremy Ovenden, Karina Gauvin en Monica Bacelli. Het orkest werd geleid door Christophe Rousset.
BBC Radio 3: zaterdag 4 februari om 19.30 u.

From Russia with love
Bariton Henk Neven, zijn broer cellist Jan Bastiaan en pianist Hans Eijsackers brengen hun programma met Russische muziek in het Zondagochtend Concert van AVROTROS. Er is een crowdfundingsactie gestart om een cd te maken met het werk van onder anderen Glinka, Borodin en Tsjaikovski.
NPO Radio 4: zondag 5 februari om 11.00 u.

Rijnvos en Bernstein
In het Zondagmiddagconcert klinkt werk van Richard Rijnvos (wereldpremière), Leonard Bernstein en Silvestre Revueltas. Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt geleid door Gustavo Gimeno. Mezzosopraan Sasha Cooke is de soliste.
NPO Radio 4: zondag 5 februari om 14.00 u.

Palestrina in het Muziekgebouw
Rechtstreeks vanuit het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam is Cappella Mariana te horen in liefdesliederen rond het Hooglied, van componisten als Giovanni Pierluigi da Palestrina, Nicolas Gombert, Jacobus Clemens non Papa en Josquin des Prez.
NPO Radio 4: woensdag 8 februari om 20.00 u.

Maria Fiselier - Sarah Wijzenbeek
Maria Fiselier. (© Sarah Wijzenbeek)

Der Vampyr in Genève
Maria Fiselier zong vorig jaar in de opera Der Vampyr van Marschner in Genève. In de hoofdrollen waren Tómas Tómasson, Jens Larsen en Laura Claycomb te horen. Dmitri Jurowski stond voor het Orchestre de la Suisse Romande.
BBC Radio 3: donderdag 9 februari om 15.00 u.

Padmore in Amsterdam
Werk van Howells, Britten en Sjostakovitsj was te horen op 7 februari 2016 in het Concertgebouw in Amsterdam. Bij het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Gordan Nikolić was tenor Mark Padmore de vocale solist.
NPO Radio 4: donderdag 9 februari om 20.000 u.

Fauré in het Vrijdagconcert
In het AVROTROS Vrijdagconcert speelt het Radio Filharmonisch Orkest en zingt het Groot Omroepkoor onder leiding van James Gaffigan. Sopraan Laurence Guillod en bariton Thomas Tatzl zijn de solisten in het requiem van Fauré. Daarna klinkt Pelleas und Melisande van Schönberg.
NPO Radio 4: vrijdag 10 februari om 20.00 u.

Weektip

Waut Koeken als regisseur
De opvolger van Miranda van Kralingen werd afgelopen week bekend: Waut Koeken treedt op 3 februari aan als de nieuwe intendant van Opera Zuid. De in Wilrijk geboren Koeken studeerde eerst kunstwetenschappen en wijsbegeerte en – zoals zijn impresariaat Ariën het verwoordt – “nadien doorzwom hij alle waters van de theaterpraktijken”. Voor Opera Zuid ensceneerde hij in 2011 Barbe-Bleue van Offenbach. De opname van die productie onder zijn leiding in de Opéra de Rennes is online te zien. Barbe-Bleue werd gezongen door Mathias Vidal, Raphaël Brémard zong Le Roi Bobêche.

Hier staan alle delen:

Vorig artikel

Waut Koeken nieuwe intendant Opera Zuid

Volgend artikel

Rigoletto als horrorclown in Essen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.