Binnenkort

Opera in de media: week 7

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 7 (11 – 17 februari 2017) aandacht voor Il trovatore vanuit Wenen, Lady Macbeth uit het district Mtsensk als stream en Jard van Nes bij Podium Witteman.

Video

Eerbetoon aan Prêtre
Begin januari overleed dirigent Georges Prêtre. Culturebox brengt een opname uit 2009 van de opera Cavalleria rusticana, gemaakt tijdens het Festival des Chorégies d’Orange. In de opera van Pietro Mascagni zingen Béatrice Uria-Monzon en Roberto Alagna de hoofdrollen. Jean-Claude Auvray maakte de enscenering in het Romeinse theater in Orange.
Culturebox: zondag 12 februari om 00.25 u.

Barbara Hannigan. (© Rafael Brand)
Barbara Hannigan. (© Rafael Brand)

Lulu met Hannigan
De radiozender NDR Kultur zendt Lulu van Alban Berg live uit vanuit de Staatsoper Hamburg. Kent Nagano dirigeert het orkest, Barbara Hannigan (Lulu), Anne Sofie von Otter (Gräfin Geschwitz) en Sergej Leiferkus (Schigolch) zingen de hoofdrollen.
NDR Kultur: zondag 12 februari om 17.55 u.

Vocaal bij Witteman
In Podium Witteman komt het aandeel klassiek-vocaal van mezzosopraan Jard van Nes, die terugblikt op haar carrière. Ook aanwezig zijn bariton Michael Wilmering en sopraan Alexandra Flood, die zingen bij een marionettenversie van Die Zauberflöte van Mozart.
NPO 2: zondag 12 februari om 18.10 u.

Offenbach in Châtelet
La belle Hélène van Offenbach werd twee jaar geleden geproduceerd door het Théâtre du Châtelet in Parijs. Arte zendt de opname uit, met onder anderen Gaëlle Arquez (Hélène), Merto Sungu (Pâris) en Gilles Ragon (Ménélas). Lorenzo Viotti leidde het orkest, Philippe Béziat deed de regie.
Arte: zondag 12 februari om 23.55 u.

Westbroek als Lady Macbeth
The Opera Platform komt met een reprise van een legendarische productie van De Nationele Opera in Amsterdam. Sjostakovitsj’ opera Lady Macbeth uit het district Mtsensk werd in 2006 geproduceerd door Martin Kušej, met Eva-Maria Westbroek in de titelrol. Mariss Jansons leidde het Koninklijk Concertgebouworkest.
The Opera Platform: vrijdag 17 februari om 20.00 u.

Audio

Jetske Mijnssen. (© Marco Borggreve)
Jetske Mijnssen. (© Marco Borggreve)

Operaregisseur zoekt de platen uit
In Een goedemorgen met laat operaregisseur Jetske Mijnssen haar muzikale voorkeuren horen.
NPO Radio 4: zaterdag 11 februari om 10.00 u. 

Mao danst de foxtrot
Het Nationaal Jeugd Orkest en Cappella Amsterdam brengen John Adam’s opera Nixon in China, gedirigeerd door Kevin John Edusei. Solisten zijn onder anderen David Wilson-Johnson, Robin Adams en Olle Persson, met Nederlands aandeel door Iris van Wijnen en Helena Rasker als twee secretaresses van Mao.
NPO Radio 4: zaterdag 11 februari om 12.00 u.

Verdi in Opera Live
NTR Opera Live heeft een opname van 5 februari jongstleden uit de Wiener Staatsoper. Daar werd Il trovatore van Verdi opgevoerd, met in de hoofdrollen Anna Netrebko, Roberto Alagna en Ludovic Tézier. Het orkest stond onder leiding van Marco Armiliato.
NPO Radio 4: zaterdag 11 februari om 19.00 u.

Fauré op zondagochtend
Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor, geleid door James Gaffigan, spelen Beethoven en begeleiden sopraan Laurence Guillod en bariton Thomas Tatzl in het requiem van Fauré.
NPO Radio 4: zondag 12 februari om 11.00 u.

Mozart en Schubert
Het requiem van Mozart en Schuberts vierde symfonie worden op 12 februari opgenomen voor een uitzending op de 13e. Het Residentie Orkest en het Laurens Collegium staan onder leiding van Jan Willem de Vriend. Vocale solisten: Renate Arends, Marcel Reijans en André Morsch.
NPO Radio 4: maandag 13 februari om 20.00 u.

Middeleeuwse muziek
Het MAX Avondconcert komt rechtstreeks vanuit de Laurenskerk Rotterdam. Het Trio Mediæval brengt het programma De noordenwind Aquilonis, met middeleeuwse carols en Noorse volksliederen, die uitmonden in meerstemmige improvisaties en Italiaanse lofliederen uit het Cortonamanuscript.
NPO Radio 4: woensdag 15 februari om 20.00 u.

Weektip

In de NTR ZaterdagMatinee wordt dit weekend Nixon in China van John Adams uitgevoerd. In dit interview praat de componist over zijn werk.

Vorig artikel

Robert Holl: “Winterreise is een levensreis”

Volgend artikel

YouTube-portret: Nicolai Gedda

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

 1. D. Tecker
  11 februari 2017 at 11:17

  Even een aanvulling op het programma AUDIO:

  https://www.br-klassik.de/programm/radio/radiosendungen-100.html

  Te weten Rossini’s Semiramide, live vanuit München, met Joyce DiDonato in de titelrol.

  Morgen, zondag 12 februari, 18.00 – 22.00 uur.