AchtergrondBinnenkortBuitenlandFeatured

Cité de l’Opera: John, Paul en Martina

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 76.

Thomas hartje Amsterdam Sinfonietta
Mooie muziek op Valentijn: een clip van bariton Thomas Hampson met het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en Amsterdam Sinfonietta, gemaakt bij de opname van de net verschenen cd Tides of Life.

Tien jaar in Frankrijk
In twee delen van samen 1.241 pagina’s, waarvan 180 met bibliografische gegeven, geeft Michal Piotr Mrozowicki een meer dan uitputtend, maar ook moeizaam leesbaar beeld van tien jaar Wagner in Frankrijk. Wie Richard Wagner et sa réception en France, du ressentiment à l’enthousiasme (1883-1893) voor 74 euro aanschaft, weet alles.

Tekenen voor een mooier Nederland
Onder anderen een stand-upcomedian, een cabaretier, een paar acteurs en ook Reisopera-directeur Nicolas Mansfield lieten onlangs in een advertentie weten dat Nederland van ‘ons’ is. Als we allemaal tekenen, is het fatsoen terug en houden we onze vrijheid, onze rechtstaat en onze verzorgingsstaat. Het kan voor de zekerheid ook geen kwaad op 15 maart te gaan stemmen.

Op de vocale barricaden
In de VS en Canada is februari ‘Black History Month’, een periode waarin herinnerd wordt aan de Afro-Amerikaanse geschiedenis. Eén van de voorvechtsters van rassengelijkheid in de operawereld is sopraan Martina Arroyo.

Grammy’s klassiek
Terwijl Adele en Beyoncé nog druk in de weer waren met styling en make-up, werd in een ceremonie voorafgaand aan de grote Grammy Awardshow de prijs voor de beste operaopname toegekend aan The Ghosts of Versailles van Corigliano, een productie van de Los Angeles Opera.

Ook in de categorie vocaal solo werd een Grammy uitgereikt. Pianiste Mitsuko Uchida en sopraan Dorothea Röschmann waren de gelukkigen.

https://twitter.com/UMC/status/831203115781201920

Mitsuko en Dorothea moesten hun prijs delen omdat er – zeer uitzonderlijk – een ex aequo winnaar was. Shakespeare Songs van Ian Bostridge en Antonio Pappano waren precies even mooi.

John werd 70
Componist John Adams werd 70 jaar en dat viert de muziekwereld. In de NTR ZaterdagMatinee was zijn opera Nixon in China te horen en op de website van Gramophone is een heel dossier over Adams samengesteld.

Mode in de opera
Het is Fashion Week, zegt Operawire. Waar, dat wordt niet vermeld, maar met de explosief toegenomen aandacht voor kleren is het altijd wel ergens op de wereld Fashion Week. Hier zijn de diva’s die glamour in de opera naar een next level hebben gebracht.

Plácido draagt Valentino
Er is nog meer modenieuws uit de operawereld. Voor een Romeinse productie van La traviata, die op 9 februari in Valencia in première ging, bedachten twee ontwerpers van het modehuis Valentino de kostuums. De vertolkers van Alfredo (Arturo Chacón Cruz/Giuseppe Talamo), vader Germont (Plácido Domingo/Luis Cansino) en Flora (Anna Bychkova) staan op de bühne in echte couture.

Met opera overleven op de sociale media
Journalist Anne Midgette deed voor de Washington Post een wel heel moeizame poging om sociale media en opera met elkaar te verbinden.

My funny valentine
Dat Dmitri Hvorostovsky, die de laatste tijd met serieuze gezondheidsproblemen kampte, zich bezighoudt met een licht-komische bijdrage aan Valentijnsdag, lijkt ons een goed teken. Het zijn geestige plaatjes en een bijpassende playlist op Spotify.

De sterren in tv-shows
Het Royal Opera House zette fragmenten van operasterren die optraden in tv-programma’s op een rij. Verbaas u over de historische ontmoeting tussen operazanger Placido Flamingo en de man die naar hem genoemd werd, tenor Plácido Domingo, en huiver bij Homer Simpson, die een korte ode aan het verismo brengt.

Veel muziek in Snape Maltings
Masterclasses door Dame Anne Murray en Malcolm Martineau, optredens van Vox Luminus, Mark Padmore en Andrew Watts zijn vocale onderdelen van het Aldeburgh Festival, dat in juni wordt gehouden. Eén van de hoogtepunten is een enscenering van A Midsummer Night’s Dream van Benjamin Britten door regisseur Netia Jones. In de productie zingen onder anderen Iestyn Davies, Sophie Bevan en Matthew Rose.

Paul in 020
Tenor Paul Appleby was onlangs enkele weken in Amsterdam voor Die Entführung aus dem Serail. Hij mist de stad nu al.

Online Ring
De BBC heeft woord gehouden. Het eerste deel van Der Ring des Nibelungen, in een regie van Peter Mumford voor Opera North, is nu wereldwijd online te bekijken.

Vorig artikel

Butterfly tussen de ruïnes van Nagasaki

Volgend artikel

Echalaz zingt intense Butterfly in Brussel

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.