BinnenkortNieuws

Orkest Achttiende Eeuw speelt Johannes

Het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam maken vanaf 4 april een tournee langs Zaandam, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam met de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach. Daniel Reuss dirigeert.

Dirigent Daniel Reuss. (© Marco Borggreve)
Dirigent Daniel Reuss. (© Marco Borggreve)

De Johannes Passion staat vaak in de schaduw van Bach andere passiewerk, de Matthäus-Passion, en dat vindt het Orkest van de Achttiende Eeuw onterecht. Onder leiding van Daniel Reuss, al sinds 1990 artistiek leider en chef-dirigent van Cappella Amsterdam, wil het orkest dat laten horen.

In de Johannes ligt de nadruk niet zozeer op het lijden van Jezus, maar op de persoon van Christus als de zoon van God, de verlosser van de mensheid. Bach componeerde het werk drie jaar voor de Matthäus-Passion. Het orkest omschrijft zijn compositie als “baanbrekend werk”, dat de weg bereidde voor de Matthäus.

De rollen van Evangelist en Christus worden vertolkt door respectievelijk tenor Thomas Walker en bas Benoit Arnould. Andere solopartijen zijn er voor sopraan Carolyn Sampson, alt Daniël Elgersma, tenor Stuart Jackson en bas André Morsch.

De tournee begint met een try-out in de Bullekerk in Zaandam op 4 april. Daarna zijn er concerten in De Doelen in Rotterdam (7 april), TivoliVredenburg in Utrecht (12 april) en het Concertgebouw in Amsterdam (13 april). Tussendoor reizen koor en orkest naar Essen, Gdansk, Parijs en Lyon.

Zie voor meer informatie de website van het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Vorig artikel

Laurence Dale: “Alles begint bij de klank”

Volgend artikel

Opera in de media: week 14

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.