BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Opera Vlaanderen brengt Infinite Now

Met de wereldpremière van Infinite Now op 18 april opent Opera Vlaanderen de vijfde editie van Opera21, een festival voor hedendaagse opera en muziektheater. De nieuwe opera van Chaya Czernowin wordt geregisseerd door Luk Perceval.

Beeld bij Infinite Now: Sunset van Koen van den Broek.
Beeld bij Infinite Now: Sunset van Koen van den Broek.

Infinite Now is de derde opera van de Amerikaans-Israëlische componiste Chaya Czernowin. Het werk is gebaseerd op het theaterstuk FRONT, dat Luk Perceval in 2014 regisseerde in Hamburg en Gent. Czernowin zag de voorstelling en besloot het te combineren met de novelle Homecoming van Can Xue in een nieuwe opera ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Opera Vlaanderen omschrijft het werk als een reflectie over wat oorlog met mensen doet. “Met een mix van elektronica, zang en dialogen, orkest en kamermuziek slaat Infinite Now een avontuurlijke weg in naar een totaal vernieuwende vorm voor hedendaagse opera”, aldus het gezelschap.

Voor Luk Perceval is het zijn eerste operaregie in Vlaanderen. Hij werkt voor zijn productie – een samenwerking met het Institut de Récherche et Coordination Acoustique Musique uit Parijs – samen met de Zwitserse dirigent Titus Engel, die eerder Philip Glass’ Akhnaten leidde bij Opera Vlaanderen.

De cast bestaat uit zowel zangers als acteurs. Onder anderen countertenor Terry Wey, mezzosopraan Kai Rüütel, sopraan Karen Vourc’h en alt Noa Frenkel laten aan het vocale front van zich horen, acterend zijn onder anderen Roy Aernourts, Didier de Neck, Gilles Wellinsky en Benjamin-Lew Klon te beleven.

Infinite Now trapt het festival Opera21 af. Op het programma van Opera21 staan nog veel meer voorstellingen, waaronder Dagboek van een verdwenene van Janáček, later dit jaar te zien bij Operadagen Rotterdam. In de door Ivo van Hove geregisseerde voorstelling zingt onder anderen tenor Peter Gijsbertsen een hoofdrol. Ook de voorstelling Nachtschade: Aubergine van sopraan Claron McFadden is later bij Operadagen Rotterdam te zien.

Infinite Now is van 18 tot en met 23 april in Gent te zien en van 30 april tot en met 6 mei in Antwerpen. Zie voor meer informatie de website van Opera Vlaanderen.

Hieronder een clip over de voorbereidingen op de wereldpremière:

https://vimeo.com/208487553

Vorig artikel

Devia is indrukwekkende Borgia in Valencia

Volgend artikel

Royal Opera presenteert bioscoopseizoen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.