Binnenkort

Opera in de media: week 17

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 17 (22 – 28 april 2017) aandacht voor Le vin herbé door de Welsh National Opera en de baritonversie van Massenets Werther vanuit de Wiener Staatsoper.

Video

Renée Fleming in Die lustige Witwe. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)
Renée Fleming in Die lustige Witwe. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Witwe in de Met
Een opname van twee jaar geleden van Die lustige Witwe van Franz Lehár is te zien bij Mezzo. Het koor en het orkest van de Metropolitan Opera werden geleid door Andrew Davis, Susan Stroman deed de regie. In de hoofdrollen zongen Renée Fleming, Nathan Gunn en Thomas Allen.
Mezzo: zaterdag 22 april om 20.30 u.

Un ballo in Wenen
Voor 14 euro zit u dankzij een livestream vanuit de Wiener Staatsoper op de eerste rij bij Un ballo in maschera van Verdi. De uitvoering is online te zien via StaatsoperLive. In de hoofdrollen zingen Piotr Beczala, George Peteanen en Kristin Lewis. Gianfranco de Bosio deed de regie, het orkest en het koor staan onder leiding van Jesús López Cobos.
StaatsoperLive: zondag 23 april om 19.00 u.

Martin door de Welsh National Opera
The Opera Platform, het initiatief van de samenwerkende operahuizen, brengt deze week een livestream van Le vin herbé van Frank Martin. Het op de Tristan en Isolde-legende gebaseerde werk wordt uitgevoerd door de Welsh National Opera, onder muzikale leiding van James Southall. Polly Graham deed de regie met de solisten, waaronder Caitlin Hulcup, Rosie Hay en Tom Randle.
The Opera Platform: vrijdag 28 april om 19.00 u.

Audio

Ludovic Tézier. (© Elie Ruderman)
Ludovic Tézier. (© Elie Ruderman)

Werther vanuit Wenen
In NTR Opera Live klinkt zaterdag de opera Werther van Jules Massenet, in de versie voor bariton. De productie van de Wiener Staatsoper staat onder muzikale leiding van Frédéric Chaslin. Ludovic Tézier zingt de baritonrol van Werther, Sophie Koch is Charlotte en Adrian Eröd vertolkt Albert. Dit najaar komt Opera Zuid met een nieuwe productie van Werther, in een regie van Sybrand van der Werf.
NPO Radio 4: zaterdag 22 april om 19.00 u.

Onegin vanuit de Met
Onder muzikale leiding van een hopelijk weer herstelde Robin Ticciati brengt de BBC-radio een live-uitzending vanuit New York. Daar zingen Peter Mattei en Anna Netrebko de hoofdrollen in Jevgeni Onegin van Tsjaikovski. Het is de uitvoering die dezelfde avond via Live in HD in de bioscopen te zien is.
BBC Radio 3: zaterdag 22 april om 19.00 u.

Iolanta onder leiding van Pletnev
De productie van Iolanta van Tjaikovski die de BBC Radio deze week uitzendt werd opgenomen in de concertzaal in Moskou die is vernoemd naar de componist. In de hoofdrol zingt sopraan Anastasia Moskvina, de muzikale leiding heeft Mikhail Pletnev.
BBC Radio 3: donderdag 27 april om 15.00 u.

Weektip

Women and wine
Komende week is het Koningsdag. Ter gelegenheid daarvan bestaat de weektip uit muzikaal koekhappen in de opera King Arthur van Henry Purcell. De opname werd door AVROTROS gemaakt op 31 augustus 2015 in TivoliVredenburg. Het orkest La Fenice stond onder leiding van Jean Tubéry, het koor Vox Luminis van Lionel Meunier verzorgde het vocale aandeel.

Vorig artikel

Een aanwinst: Rienzi uit Toulouse

Volgend artikel

Het verhaal achter Eisler On The Go

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.