BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Luikse opera brengt Dido and Aeneas

De Opéra Royal de Wallonie in Luik brengt van 9 tot en met 14 mei vijf voorstellingen van Henry Purcells klassieker Dido and Aeneas. Dirigent Guy Van Waas zorgt met zijn ensemble Les Agrémens en zijn Choeur de Chambre of Nambur voor de uitvoering.

Roberta Invernizzi zingt Dido. (© Ribaltaluce Studio)
Roberta Invernizzi zingt Dido. (© Ribaltaluce Studio)

Met Dido and Aeneas beitelde Henry Purcell zijn naam voor eeuwig in de opera-annalen. Het stuk groeide uit tot zijn bekendste werk en één van de allerbekendste barokopera’s, met Dido’s lamento ‘When I am laid in earth’ als een tophit die ook vaak als losstaande concertaria wordt gebracht.

Dido and Aeneas vertelt het verhaal van Aeneas, die na de val van Troje naar Carthago vlucht en daar de mooie koningin Dido treft. Ze vallen voor elkaar, maar een tovenares smeedt een complot om hun geluk te verstoren. Eén van haar heksen verkleedt zich als de god Mercurius en geeft Aeneas de opdracht om naar Italië door te reizen. Aeneas wordt verscheurd tussen zijn plichtsgevoel en zijn liefde voor Dido. Hij besluit te gehoorzamen en weg te gaan, ziet dan echter hoe het Dido’s hart breekt, wil toch blijven, maar wordt door de verbitterde Dido weggestuurd. Dido pleegt vervolgens zelfmoord.

De Opéra Royal de Wallonie noemt de opera “iconisch en geniaal”, met invloeden van de Italiaanse opera in de aria’s, de Franse opera in de dansen en de Engelse semi-opera in de gesproken delen. “Een ware synthese van de kunsten van de componist.”

In Luik verzorgen Cécile Roussat en Julien Lubek de enscenering. Eerder waren ze in Luik verantwoordelijk voor producties van La Cenerentola (2014) en Die Zauberflöte (2015). Ze willen Dido and Aeneas met eenzelfde “droomwereld” als in die eerdere ensceneringen benaderen.

De hoofdrollen worden vertolkt door Roberta Invernizzi (Dido) en Benoit Arnould (Aeneas). Verder zijn er rollen voor onder anderen Katherine Crompton (Belinda) en Carlo Allemano (Sorceress en Sailor).

De opera wordt voorafgegaan door een uitvoering van de “incidental music” die Purcell voor het toneelstuk Abdelazer of The Moor’s Revenge van Aphra Behn schreef, een instrumentaal werk in tien delen.

Dido and Aeneas is van 9 tot en met 14 mei vijf keer te zien. Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Hieronder ‘When I am laid in earth’, gezongen door Sarah Connolly, met het FestspielOrchester Göttingen onder Laurence Cummings:

https://www.youtube.com/watch?v=a9TAl3Bb1EU

Vorig artikel

Theater Na de Dam beleeft achtste editie

Volgend artikel

YouTube-portret: 'Caro nome'

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Stefan Caprasse
    27 april 2017 at 12:37

    Heel intense vertolking door Sarah Connolly!