BinnenkortNieuws

Theater Na de Dam beleeft achtste editie

Theater Na de Dam dijt steeds verder uit. Het evenement, dat op de avond van de Nationale Dodenherdenking door heel het land theaterproducties organiseert, brengt tijdens zijn achtste editie meer dan tachtig voorstellingen in een groot aantal steden.

Scène uit For a Look or a Touch, de kameropera van Jake Heggie die De Nationale Opera zal uitvoeren. (© Cory Weavers Photography / Courtesy of Music of Remembrance)
Scène uit For a Look or a Touch, de kameropera van Jake Heggie die De Nationale Opera zal uitvoeren. (© Cory Weavers Photography / Courtesy of Music of Remembrance)

Een actueel perspectief bieden op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag, dat is het streven van Theater Na de Dam, een initiatief uit 2010 van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen. Het evenement begon met zeven theaters rond de Dam, maar inmiddels doen gezelschappen in het hele land mee.

De meeste voorstellingen beginnen om 21.00 uur, na de officiële Dodenherdenking. Er is veel theater, er is veel aandacht voor jongeren, met maar liefst 25 jongerenvoorstellingen, en er is een niet gering vocaal aandeel. Een kleine greep uit het aanbod.

De Nationale Opera brengt om 21.00 uur een speciaal programma rond de vervolging van homoseksuelen in de Tweede Wereldoorlog. Het operahuis brengt de kameropera For a Look or a Touch van Jake Heggie uit 2007, de eerste van drie eenakters over vervolging tijdens de Holocaust. Wim Trompert regisseert, Alexander Oliver en Bryan Jolly vertolken de hoofdrollen, met begeleiding van vijf musici.

In het Concertgebouw wordt om 21.15 uur een 4 mei-concert gegeven. Ed Spanjaard leidt Cappella Amsterdam, het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en soliste Nora Fischer in een programma met muziek van Rossini, Des Prez, Poulenc, Ravel en De Leeuw. Auteur en oud-politicus Jan Terlouw begint de avond met een verhaal over de kwetsbaarheid van onze vrijheid.

In het Compagnietheater in Amsterdam gaat om 21.00 uur de nieuwe voorstelling Eisler On The Go in wereldpremière, over het leven van componist Hanns Eisler. Place de l’Opera schreef onlangs uitgebreid over de creatie van KamerOperaProject.

In De Kleine Komedie in Amsterdam brengen verschillende artiesten een voorstelling rond muziek in de oorlog, “oorlog van toen en oorlog van nu”. Er is aandacht voor de Nederlandse dirigent Willem Mengelberg en voor Quartet for the End of Time (een stuk dat Messiaen als krijgsgevangene schreef), maar ook voor Iraanse en Syrische muziek.

In Theater Walhalla in Rotterdam brengen Jetta Starreveld, Monique de Adelhart en Mirjam van Dam om 21.00 uur een voorstelling over drie vrouwen die al zingend de oorlog doorkomen. Ed Boekee begeleidt de voorstelling op de piano.

In de Lutherse Kerk in Groningen brengt het 4 Mei-Projekt om 21.00 uur een muziektheatervoorstelling over voorvechters van mensenrechten, getiteld Chains of hope. Gespeeld wordt muziek van Libby Larsen, Alfred Schnittke en Henryk Górecki. De rollen van de voorvechters worden vertolkt door actrice Joyce Louiza en bariton Kees Boomsma.

Zie voor een overzicht van alle voorstellingen de website van Theater Na de Dam.

Vorig artikel

Thomas Hampson bezingt de Tides of life

Volgend artikel

Luikse opera brengt Dido and Aeneas

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.