Binnenkort

Opera in de media: week 22

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 22 (27 mei – 2 juni 2017) aandacht voor de radio-uitzending van Rigoletto door De Nationale Opera, een liedzangersfeest in Zeist en The Exterminating Angel van Adés uit Londen.

Video

Petra Lang zingt Brünnhilde. (© Ann Weitz)

Händel in Karlsruhe
Arminio van Händel werd voor het Händel Festival Karlsruhe in 2016 geënsceneerd door Max Emanuel Cenčić, die ook de hoofdrol zong. George Petrou dirigeerde de Armonia Atenea. Solisten waren onder anderen Lauren Snouffer en Aleksandra Kubas-Kruk.
The Opera Platform: zaterdag 27 mei om 19.00 u.

Siegfried bij de Staatsoper
De Wiener Staatsoper brengt via het eigen (betaalde) videokanaal het derde deel uit Der Ring des Nibelungen van Wagner. Onder directie van Peter Schneider en in een regie door Sven-Eric Bechtolf zingt Stefan Vinke de titelrol. In de andere rollen ziet u onder anderen Petra Lang, Thomas Johannes Mayer en Wolfgang Ablinger-Sperrhacke. Reserveren van een digitale stoel kan via de website van Staatsoper Live.
Staatsoper Live: zondag 28 mei om 17.00 u.

Mozart in Frankrijk
In de kathedraal van Saint-Omer werden twee bekende Mozart-composities uitgevoerd, het ‘Agnus Dei’ uit de Krönungsmesse en het ‘Laudate Dominum’ uit de Vesperae solennes de Confessore. Uitvoerenden waren het Kammerchor Accentus en het Insula Orchestra onder leiding van Laurence Equilbey. Soliste was Sandrine Piau.
Arte: zondag 28 mei om 23.50 u.

Berlioz in Amsterdam
Nog even terug te zien op Concert Arte: Benvenuto Cellini van Berlioz in een regie door Terry Gilliam voor De Nationale Opera. Solisten waren onder anderen John Osborn, Mariangela Sicilia en Laurent Naouri. Voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest stond Sir Mark Elder.
Arte Concert: on demand.

Ismaël Jordi. (© Luisa Petrov)

Donizetti in Avignon
Eén van de drie ‘koninginnenopera’s’ van Donizetti, Anna Bolena, werd door Marie-Louise Bischofberger geënsceneerd voor de Opéra Grand Avignon. In de hoofdrollen zongen Ketevan Kemoklidze, Irina Lungu en Ismaël Jordi. Het orkest werd geleid door Samuel Jean. De opname – in matige beeldkwaliteit – is on demand te zien op Culturebox.
Culturebox: on demand.

Audio

Vivaldi in de Matinee
De NTR ZaterdagMatinee brengt op het podium van het Concertgebouw violist Shunske Sato, de nieuwe artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging en countertenor Carlos Mena. Ze voeren, samen met Concerto Köln onder leiding van Attilio Cremonesi, werk van Vivaldi uit.
NPO Radio 4: zaterdag 27 mei om 14.00 u.

Rigoletto bij DNO
NTR Opera Live brengt een recente opname uit Nationale Opera & Ballet van Rigoletto. De opera van Verdi werd gedirigeerd door Carlo Rizzi voor het Nederlands Philharmonisch Orkest. In de hoofdrollen hoort u Luca Salsi, Lisette Oropesa en Saimir Pirgu. Zangeres Esther Kuiper, die de gravin van Ceprano zingt, komt in de pauze praten met Hein van Eekert.
NPO Radio 4: zaterdag 27 mei om 19.00 u.

Angel in het Royal Opera House
Recent werk van componist Thomas Adés staat op het programma van het zaterdagse operaprogramma van BBC 3. Een opname van The Exterminating Angel werd gemaakt in het Royal Opera House, waar orkest en zangers onder leiding stonden van de componist. Solisten waren onder anderen Anne Sofie von Otter, John Tomlinson en Sally Matthews.
BBC Radio 3: zaterdag 27 mei om 19.30 u.

Lied in Zeist
Het MAX Avondconcert zendt op zondagavond een opname uit die een week eerder werd gemaakt tijdens het Internationaal Lied Festival Zeist. Solisten Ellen Valkenburg, Rosanne van Sandwijk, Peter Gijsbertsen, Jan Willem Schaafsma, Henk Neven en Robert Holl werden begeleid door pianist Maurice Lammerts van Bueren. Op het programma stonden liederen van Mozart, Haydn, Beethoven en Schubert.
NPO Radio 4: zondag 28 mei om 20. 00 u.

Leiferkus in Amsterdam
Nog meer lied hoort u op dinsdag 30 mei in het Avondconcert. Het recital door bariton Sergei Leiferkus, sopraan Olesya Golovneva en pianist Semyon Skigin werd op 26 mei opgenomen in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Op het programma stond werk van Moessorgski, Borodin, Rachmaninov en Sjostakovitsj.
NPO Radio 4: dinsdag 30 mei om 20.00 u.

Nabucco van Falvetti
De andere Nabucco, die van Michelangelo Falvetti, werd vorig jaar in Brussel uitgevoerd door Leonardo Garcia Alarcón en zijn Namense koor met Cappella Mediterranea. Solisten waren onder anderen Fernando Guimarães, Mariana Flores en Matteo Bellotto.
BBC Radio 3: donderdag 1 juni om 15.00 u.

Weektip

Mozart op het water
Deze week bracht Place de l’Opera een overzicht van de programmering van de Bregenzer Festspiele voor de zomer van 2017. Deze opname van Die Zauberflöte stamt uit 2014 en werd spectaculair geregisseerd door David Pountney. Ana Durlovski zong de Koningin van de Nacht, Daniel Schmutzhard was Papageno en Dénise Beck zong Papagena. De muzikale leiding had Patrick Summers.

https://www.youtube.com/watch?v=cmvz–ZiCbA

Vorig artikel

Padmore: “Schubert is als een goede vriend”

Volgend artikel

Netopil leidt uitstekende Elektra in Essen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.