AchtergrondBinnenkortBuitenlandFeatured

Cité de l’Opera: Thomas, Tom en Nora

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 91.

Tom 3.0
Vorig jaar maakten Fenna Ograjensek en Sef Thissen een opera over wielrenner Tom Dumoulin. Met een protagonist die afgelopen weken een wereldprestatie neerzette krijgt De Berg van Tom met terugwerkende kracht wagneriaanse dimensies.

Hampson op reis
Thomas Hampson was afgelopen week in Tsjechië. Ook buiten de glamour van de Scala en de Metropolitan Opera blijft de bariton enthousiast voor de muziek en de makers.

Opera uit de VS
Na het succes van vorig seizoen staat de opera The Great Gatsby van John Harbisons naar het boek van F. Scott Fitzgerald weer op het programma. Keith Warner regisseerde de eerste Europese productie van de opera.

Zomerlezen
Nog geen boeken op de e-reader of in stapeltjes klaar voor de zomer? Michael Fabiano geeft tips.

Britse première
The day after van Jonathan Dove wordt voor het eerst in Groot-Brittannië opgevoerd. Vier sterren gaf The Guardian.

David Langs Pulitzerprijs winnende compositie
Het Nederlands Kamerkoor brengt binnenkort The Little Match Girl Passion in Amsterdam.

Siegfried in Berlijn
Nog tot eind juni in Berlijn te zien: de ‘andere kant’ van Siegfried Wagner.

https://twitter.com/WagneroperaNET/status/869209969551302657

Verleden van het festival
Het Holland Festival biedt al decennia een niet te onderschatten bron van innovatie en spraakmakende (muziek)theaterproducties in Nederland. Max Arian dook voor De Groene in het verleden.

Op naar Friesland
Nora Fischer en Before I Die staan op het programma van het Oranjewoud Festival. Het begint op 1 juni.

Jonas komt eraan
Op zondag 4 juni staat hij in het Concertgebouw – als alles goed gaat. De voortekenen zijn gunstig.

De zanger is zelf niet erg actief op Twitter, maar deze playlist van de platenmaatschappij zorgt voor voorpret.

Niet in de Nederlandse bioscoop
Naast de wereldwijde live-vertoningen van opera’s uit de Metropolitan Opera en het Royal Opera House zijn er de jaarlijkse screenings vanuit Bayreuth en Glyndebourne. Helaas alleen in eigen land te zien.

Bijna terug naar huis
Sinds 2010 wordt in Berlijn de Staatsoper Unter den Linden verbouwd en vinden de voorstellingen plaats in het Schiller Theater. Opening van het gerenoveerde Unter den Linden is gepland voor het najaar van 2017.

Recente Parsifal
Voor wie er even de tijd voor kan nemen: de complete Parsifal, onlangs uitgevoerd in de Wiener Staatsoper, staat nu compleet online. Dirigent Semyon Bychkov leidde het orkest, Alvis Hermanis regisseerde onder anderen Gerald Finley, Christopher Ventris en Nina Stemme.

Vorig artikel

Operadagen: Ondergedompeld in verveling

Volgend artikel

Integere uitvoering van Der Konsul

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

5Reacties

 1. Maarten-Jan Dongelmans
  31 mei 2017 at 08:51

  Interessante, gevarieerde bijdrage deze week.
  Ik lees voor de eerste keer over Wagners biseksualiteit (n.a.v. de expositie in het Berlijnse Schwulenmuseum). Bekend is wel dat de Beierse koning Ludwig II (muzikaal en seksueel) met Richard dweepte. Of dat wederzijds was, of dat de componist dat als aartsopportunist gewoon op de koop toe nam, weet ik niet.

 2. Jan de Jong
  31 mei 2017 at 22:46

  Vraag me werkelijk af wat de concrete aanwijzingen zijn dat Richard Wagner biseksueel was. Ongetwijfeld bekoorde hem het mannelijke en vrouwelijke in de mens, maar dat wil niet automatisch zeggen dat hij biseksueel was. Het genoemde boek ken ik niet. Heeft iemand dat gelezen?
  Dat zoon Siegfried homo was, maar onder familiedruk toch trouwde (en kinderen verwekte), daar zijn natuurlijk rijkelijk bronnen voor.

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  1 juni 2017 at 09:32

  Het is dat Berlijn niet naast de deur is maar anders had ik graag een kijkje in dit museum willen nemen. Ik heb Richard Wagner in de literatuur toch altijd als womanizer zien opvoeren, al was hij ook niet vies van een menage à trois.

 4. Jan de Jong
  1 juni 2017 at 09:47

  Er is overigens een bundel verschenen bij de tentoonstelling. Kost minder (tijd en geld) dan een reisje Berlijn:

  Siegfried Wagner, Bayreuths Erbe aus andersfarbiger Kiste, door
  Achim Bahr, Peter P. Pachl (Herausgeber) bij
  Are Musik Verlag 978-3-924522-69-8 (ISBN)

 5. Maarten-Jan Dongelmans
  1 juni 2017 at 10:15

  Dank voor de praktische tip!