Binnenkort

Opera in de media: week 25

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 25 (17 – 23 juni 2017) aandacht voor een concert van Joyce DiDonato in Barcelona, een onbekende opera van Montemezzi in Opera Live en Cardiff Singer of the World.

Video

Audi’s Rigoletto
Een uitvoering van Rigoletto in de Wiener Staatsoper wordt als livestream aangeboden. Voor 14 euro kunt u het zaterdag live meemaken. De regie van deze Verdi-opera is in handen van Pierre Audi, Sascha Goetzel leidde het orkest. Solisten zijn onder Yesop Kang Kang, Roberto Frontali en Aida Garifullina.
Staatsoperlive.com: zaterdag 17 juni om 19.00 u.

Monteverdi in beeld
In de documentaire Monteverdi. Der Ursprung der Oper duikt maker Philippe Béziat in het leven van de componist die aan de wieg van het genre stond.
Arte: zondag 18 juni om 23.15 u.

Joyce DiDonato. (© Pari Dukovic)

Joyce in Barcelona
Op 4 juni was mezzosopraan Joyce DiDonato in Barcelona, waar het Gran Teatre del Liceu met zijn meer dan 2.200 zitplaatsen volliep voor haar optreden. Het werd vastgelegd voor uitzending op Arte Concert. De Amerikaanse ster werd begeleid door Il Pomo d’Oro onder leiding van Maxim Emelyanychev.
Arte Concert: on demand.

Tosca in Oslo
Rechtstreeks vanuit Oslo komt Tosca van Puccini, in een regie van Calixto Bieito. In de titelrol zingt Svetlana Aksenova, Daniel Johansson is Cavaradossi en de van de Nederlandse Reisopera bekende Thorbjørn Gulbrandsøy zingt Spoletta. Het koor en orkest van de Noorse opera staan onder leiding van Karl-Heinz Steffens.
The Opera Platform: dinsdag 20 juni om 19.25 uur en later on demand.

Audio

Verdi in Covent Garden
Van de Don Carlo die het Royal Opera House de afgelopen periode op het podium bracht, was volgens de recensie van Place de l’Opera “de glans een beetje af”. De BBC zendt een recente opname van de opera van Verdi uit. In de hoofdrollen hoort u Bryan Hymel, Kristin Lewis en Ildar Abdrazakov. Koor en orkest werden geleid door Bertrand de Billy.
BBC Radio 3: zaterdag 17 juni om 18.00 u.

Montemezzi in Opera Live
NTR Opera Live brengt een minder bekend werk: Montemezzi’s L’amore dei tre re. De opname van de NTR ZaterdagMatinee werd gemaakt in maart 2003. In de hoofdrollen zongen Carlo Colombara, Anna Shafajinskaia en David Pittman-Jennings. Het Nederlands Concertkoor en het Radio Symfonie Orkest werden geleid door Giuliano Carella.
NPO Radio 4: zaterdag 17 juni om 19.00 u.

Bo Skovhus. (© Roland Unger / Balmer and Dixon)

Skovhus in het Avondconcert
De Schubert-cyclus Die schöne Müllerin is bij Ernst Daniël te horen in een uitvoering door bariton Bo Skovhus en pianist Stefan Vladar. In het tweede deel van het programma klinkt muziek uit Tannhäuser van Wagner.
NPO Radio 4: zondag 18 juni om 18.00 u.

Monteverdi in Bozar
In het Avondconcert kunt u luisteren naar een recente opname van het ensemble B’Rock onder leiding van René Jacobs. Met solisten als Stéphane Degout, Katarina Bradic en Mirella Hagen voerde men Il ritorno d’Ulisse in patria van Monteverdi uit in de Bozar in Brussel.
NPO Radio 4: zondag 18 juni om 20.00 u.

Weektip

Digwyddiadau BBC Canwr y Byd Caerdydd
Dit weekend komt de tweejaarlijkse competitie Cardiff Singer of the World tot een apotheose met de finales voor lied en opera. Vanavond (vrijdag) zendt BBC Radio 3 de liedfinale uit, waarin vijf kandidaten zullen strijden om de titel in Wales. De tv-uitzending is een dag later, maar alleen op BBC Four, een zender die niet door alle Nederlandse providers wordt aangeboden. De werking van de BBC iPlayer is beperkt tot Britse kijkers.
BBC Radio 3: vrijdag 16 juni om 20.30 u.

Radio 3 van de BBC is ook bij de grote operafinale in Cardiff, waar Gerald Finley en Danielle de Niese de speciale gasten zijn in de radio-uitzending. Daar moet na een week zingen uiteindelijk een naam vallen, want, zo zegt de BBC, “at the end of the evening, only one can be crowned BBC Cardiff Singer of the World 2017”.
BBC Radio 3: zondag 18 juni om 20.30 u.

De winnares van de allereerste aflevering van de zangwedstrijd was de Finse Karita Mattila, die in 1983 won. Ruim een decennium later zong Mattila de rol van Elsa in Lohengrin van Wagner. Deze opname van een enscenering door Robert Carsen onder dirigent James Conlon werd gemaakt in de Opéra national de Paris.

https://www.youtube.com/watch?v=lJkoq_lbheU

Vorig artikel

Grachtenfestival presenteert programma

Volgend artikel

Reisopera herneemt pocketversie Bohème

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

4Reacties

 1. D. Tecker
  17 juni 2017 at 01:13

  Misschien goed om het programma te weten dat Joyce DiDonato in het Teatre del Liceu op 4 juni j.l. ten gehore bracht. Het is – na de aanslag in Parijs op de Bataclan – samengesteld en heeft als titel: In War & Peace – Harmony through Music. Zij heeft met Il Pomo d’Oro heel Europa afgereisd, w.o. ook Amsterdam. Een onvergetelijke en roerende voorstelling.

 2. Maarten-Jan Dongelmans
  17 juni 2017 at 09:23

  Is het programma identiek aan de gelijknamige cd op Warner?

 3. D. Tecker
  17 juni 2017 at 10:13

  Ja, het hele programma staat op de Warner cd.

 4. Leen Roetman
  20 juni 2017 at 13:01

  De Wuppertaler Bühnen zijn ook blij met Catriona Morison (31), Mezzosopranistin im Ensemble der Wuppertaler Oper, “Beste Sängerin in Lied und Oper” Cardiff Singer of the World.
  http://www.wuppertaler-buehnen.de/wuppertaler-buehnen/kontakt/aktuelles/aktuelles-detailseite/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=117&cHash=d5f28324165667c5b9065e79c00a3d62