Home » Binnenkort, Nieuws

Grachtenfestival presenteert programma

Amsterdam15 juni 2017 Geen reacties

Met de bekendmaking van het volledige programma is op donderdag de kaartverkoop voor de twintigste editie van het Grachtenfestival (12 t/m 20 augustus) van start gegaan. Het festival wil zijn twintigste verjaardag in stijl vieren en dus is het overkoepelende thema ‘In Stijl’.

Pianiste Sophiko Simsive is dit jaar artist in residence op het Grachtenfestival. (© Sarah Wijzenbeek)

Het Grachtenfestival belooft ontluikend talent, mooie maar ook ruige locaties, musici die gebaande paden verlaten en veel meer. Zoals gebruikelijk brengt het Amsterdamse festival niet alleen klassieke muziek, maar ook jazz en wereldmuziek.

Het twintigjarige jubileum wordt gevierd met jubileumconcert (12 augustus) onder leiding van Antony Hermus, die voor het Nationaal Jeugd Orkest staat. Onder anderen mezzosopraan Karin Strobos en bariton Raoul Steffani dragen een steentje bij aan de viering.

Hoogtepunt op operagebied is de nieuwe opera We Cannot Sleep (12 t/m 15 augustus) van componist en regisseur Luke Deane, een werk dat draait om de virtuele realiteit. Het stuk wordt gespeeld in het Machinegebouw van de Westergasfabriek. Mezzosopraan Ekaterina Levental en de 16-jarige Leo Shibata, afkomstig uit de Talentenkoren van Nieuw Vocaal Amsterdam, nemen de vocale partijen voor hun rekening. Annechien Koerselman voert de regie. De componist houdt voor het Grachtenfestival een blog bij over de voortgang van de opera.

Museum Van Loon brengt zoals gebruikelijk een operaproductie in zijn tuin. Dit jaar is gekozen voor Le Docteur Miracle (12 t/m 15 augustus), een operette in één akte die Georges Bizet op zijn achttiende componeerde voor een wedstrijd. Jeroen Sarphati regisseert de voorstelling en de cast is een mooie mix van talent en ervaring uit eigen land: Laetitia Gerards, Esther Kuiper, Marcel Reijans en Willem de Vries.

De Dutch National Opera Academy laat van zich horen in het Erasmuspark (13 augustus). De studenten van de masteropleiding verzorgen een vogelvlucht door de opera Hänsel und Gretel van Humperdinck.

Bariton Michael Wilmering, genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs, en danser Ahmad Joudeh brengen een voorstelling over vreemdeling in eigen land zijn (13 augustus), waarbij een palet aan culturen en muzikale stijlen vertoond wordt. Onderdeel van de door Peter Leung gechoreografeerde en door Lisenka Heijboer geregisseerde voorstelling is een nieuw lied van de hand van Monique Krüs.

Voor kinderen vanaf 6 jaar is er de voorstelling Verstom! (14 augustus) van het duo ‘Rabbits on top speed’, bestaande uit sopraan Florien Hilgenkamp en pianiste Celia García García. In de voorstelling proberen een zangeres en een pianiste een mooi concert te geven, maar krijgen ruzie…

Mezzosopraan Karin Strobos zet haar jarenlange samenwerking met het Grachtenfestival voort met een uitvoering van Die schöne Magelone van Johannes Brahms (18 augustus). De liederencyclus wordt aangevuld met Nederlandse teksten, gebracht door acteur Sieger Sloot. Thomas Beijer begeleidt op de piano.

De jonge bariton Raoul Steffani laat van zich horen met een liedrecital (19 augustus), geheel gewijd aan Robert en Clara Schumann. Mezzosopraan Isabel Pfefferkorn voegt zich bij hem en Hans Adolfsen begeleidt.

Net als vorig jaar wordt de Performing Opera Summer School georganiseerd, onder leiding van drie docenten en een repetitor. Het programma wordt afgesloten met een slotconcert (20 augustus) in de Dokzaal.

Het programma van het Grachtenfestival bevat nog veel meer concerten en evenementen. Zie voor meer informatie www.grachtenfestival.nl.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.