Binnenkort

Opera in de media: week 28

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 28 (8 – 14 juli 2017) aandacht voor een ruim aanbod live-opera, waaronder Bellini uit Melbourne, Donizetti uit Lyon en Wagner uit München.

Video

Viva Donizetti
Le convenienze ed inconvenienze teatrali, een opera van Donizetti uit 1827, staat onder de titel Viva La Mamma op het programma van de Opéra de Lyon. Met Laurent Naouri en Patrizia Ciofi in de hoofdrollen wordt de eenakter muzikaal geleid door Lorenzo Viotti en geregisseerd door Laurent Pelly. De voorstelling is via een livestream van Culturebox mee te beleven.
Culturebox: zaterdag 8 juli om 20.00 u.

Olga Peretyatko. (© Uwe Arens)

Olga zingt Frans
Sopraan Olga Peretyatko trad enkele jaren geleden op in Baden-Baden met repertoire van Massenet en Gounod. Ze werd begeleid door het SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg onder leiding van François-Xavier Roth.
Arte: zondag 9 juli om 18.25 u.

Bellini in Melbourne
Opera uit Australië is te zien op The Opera Platform. Bellini’s La Sonnambula werd door de Victorian Opera Company in Melbourne uitgevoerd, met Jessica Pratt als Amina en Paolo Pecchioli als graaf Rodolfo. Het koor en orkest werden geleid door Richard Mills.
The Opera Platform: zondag 9 juli om 19.00 u.

Pinocchio in Aix
De nieuwe opera Pinocchio van Philippe Boesmans is live te volgen vanaf het Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence 2017 via Arte Concert. Althans, dat heeft het festival aangekondigd. In de nieuwe opera zingen Chloé Briot, Stéphane Degout en Vincent Le Texier de hoofdrollen. Klangforum Wien wordt gedirigeerd door Emilio Pomarico. Er is nog geen link voor de livestream beschikbaar.
Arte Concert: zondag 9 juli om 20.00 u.

Belvedere-finale
De finale van de Hans Gabor Belvedere Singing Competition 2017 in de Helikon Opera in Moskou wordt op zondag 9 juli om 21.00 uur Nederlandse tijd uitgezonden op tvkultura.ru.
TVkultura.ru: zondag 9 juli om 21.00 u.

Anja Harteros in Tannhäuser bij de Bayerische Staatsoper. (© Wilfried Hösl)

Tannhäuser in München
Kirill Petrenko dirigeert deze zomer in München Wagners Tannhäuser. In de enscenering door Romeo Castellucci – ook verantwoordelijk voor licht, kostuums en decor – zingen Klaus Florian Vogt en Anja Harteros de hoofdrollen. De opvoering in de Bayerische Staatsoper wordt op een groot scherm op de Max-Joseph-Platz in München vertoond en is op Arte met lichte vertraging diezelfde avond te zien.
Arte: zondag 9 juli om 21.45 u.

Don Giovanni in de Provence
Het Festival d’Aix-en-Provence brengt dit jaar een nieuwe enscenering van de opera Don Giovanni van Mozart. Jean-François Sivadier regisseert, Jérémie Rhorer dirigeert het ensemble Le Cercle de l’Harmonie. In de titelrol is Philippe Sly te zien, naast onder anderen Nahuel di Pierro als Leporello en Eleonora Buratto in de rol van Donna Anna.
Medici.tv: maandag 10 juli om 21.30 u.

The Rake’s Progress
Op het libretto van Auden en Kallman baseerde Stravinsky zijn opera The Rake’s Progress. De enscenering voor het festival van Aix is later dit seizoen ook in Amsterdam te zien bij De Nationale Opera. Simon McBurney deed de regie, dirigent is Eivind Gullberg Jensen. In de vocale rollen ziet u Kyle Ketelsen, Paul Appleby en Julia Bullock. Het Orchestre de Paris zit in de bak.
Arte Concert: dinsdag 11 juli om 22.00 u.

Vocaal vuurwerk
Het is vrijdag Quatorze Juillet, de Franse feestdag. Met 22 camera’s en een helikopter registreert de Franse tv het spektakel in Parijs dat met een groot vuurwerk en muziek de viering markeert. Klassieke zang staat op het programma van het Orchestre national de France, gedirigeerd Valery Gergiev. De solisten, die uiteraard eindigen met La Marseillaise in het arrangement van Berlioz, zijn onder anderen Diana Damrau, Nadine Sierra, Anita Rachvelishvili en Bryan Hymel.
Culturebox: vrijdag 14 juli om 20.40 u.

Hamlet in Glyndebourne
De uitvoering van de nieuwe opera Hamlet van Brett Dean, afgelopen donderdag op het Glyndebourne Festival, is nog een week on demand terug te kijken op de website van het festival en tot begin september op Medici.tv. Het duo dat verantwoordelijk was voor deze nieuwe opera bestond uit dirigent Vladimir Jurowski en regisseur Neil Armfield. In de cast zongen onder anderen Allan Clayton, Sarah Connolly en Barbara Hannigan.
Medici.tv: on demand tot 7 september.

Audio

Opera in de Matinee
Uitsluitend opera klinkt in de zomeraflevering van de NTR ZaterdagMatinee. U hoort herhalingen van I due Foscari van Verdi en Il dialogo del Nabucco van Falvetti. In de Verdi-opera speelt het Radio Filharmonisch Orkest onder Giancarlo Andretta, in de opera van Falvetti hoort u de Cappella Mediterranea onder leiding van Leonardo García Alarcón.
NPO Radio 4: zaterdag 8 juli om 14.00 u.

Mitridate in de Royal Opera
Tenor Michael Spyres, sopraan Albina Shagimuratova en tenor Rupert Charlesworth zongen enkele van de hoofdrollen in Mitridate van Mozart. De productie was afgelopen maand te zien in het Royal Opera House. Het koor en orkest van het Londense operahuis werden geleid door Christophe Rousset.
BBC Radio 3: zaterdag 8 juli om 19.30 u.

Chen Reiss. (© Paul Marc Mitchell)

Mahler in Amsterdam
In de zomerherhaling presenteert het Zondagmiddagconcert een uitvoering van de tweede symfonie van Mahler, ‘Auferstehung’. Het Koninklijk Concertgebouworkest en het Groot Omroepkoor staan onder leiding van Daniele Gatti, solisten zijn sopraan Chen Reiss en mezzosopraan Karen Cargill.
NPO Radio 4: zondag 9 juli om 14.00 u.

Pinocchio van Boesmans
Op de Franse radio is in ‘Le concert du soir’ de opera Pinocchio van Philippe Boesmans live te volgen vanaf het Festival d’Aix-en-Provenc. In de nieuwe opera zingen Chloé Briot, Stéphane Degout en Vincent Le Texier de hoofdrollen. Klangforum Wien wordt gedirigeerd door Emilio Pomarico.
France Musique: zondag 9 juli om 20.00 u.

Falstaff in Wenen
Op donderdagmiddag is doorgaans opera te horen op de BBC-radio. Ook deze week. U hoort Falstaff van Verdi in een opvoering in de Wiener Staatsoper. In de titerol zingt Ambrogio Maestri met naast hem onder anderen Ludovic Tézier en Carmen Giannattasio. Dirigent Zubin Mehta dirigeerde het orkest van de Wiener Staatsoper.
BBC Radio 3: donderdag 13 juli om 15.00 u.

Weektip

Jazz ’n Opera
Dit weekend wordt in Rotterdam het North Sea Jazz Festival gehouden. Eén van de meest directe connecties tussen opera en jazz is Yardbird, over het leven van saxofonist Charlie ‘Bird’ Parker. Bij de wereldpremière door Opera Philadelphia zong tenor Lawrence Brownlee de titelrol.

Een maand geleden vond de Europese première plaats in Londen, bij de English National Opera. Ook daar zong Lawrence Brownlee de hoofdrol.

Van Yardbird, gecomponeerd door Daniel Schnyder op een libretto van Bridgette A. Wimberly, bestaat nog geen complete opname op YouTube. Voor het geval de productie ooit Nederland haalt, is hier vast een achtergronddocumentaire over het leven van ‘Bird’.

https://www.youtube.com/watch?v=hxKAQBTtWFI

Vorig artikel

Aigul Akhmetshina wint Belvedere-concours

Volgend artikel

Essener orkest toont kwaliteit bij Robeco

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Leen Roetman
    7 juli 2017 at 20:02

    Vanavond 21.00 uur op BBC Four: Becoming A Lied Singer. Thomas Quasthoff and the Art of German Song.