BinnenkortNieuws

21ste Delft Chamber Music Festival van start

Morgen (27 juli) gaat het 21ste Delft Chamber Music Festival van start. Het thema: ‘Echt Waar?’ Artistiek leider en violiste Liza Ferschtman heeft collega’s uitgenodigd om met haar op zoek te gaan naar “de waarheid in de muziek”. Een overzicht van de vocale concerten.

Alt Helena Rasker speelt in meerdere concerten een rol. (© Taco van der Werf)

Het Delft Chamber Music Festival brengt elf dagen lang muziek, voordracht, dans en culinaire verrassingen in de historische binnenstad van Delft. Liza Ferschtman wil de luisteraar tijdens deze editie “zijn eigen waarheid laten vinden aan de hand van hoogtepunten uit kamermuziek, dans en literatuur”.

Het festival opent op donderdag 27 juli met een concert in de Van der Mandelezaal in Museum Prinsenhof. Op het programma staat repertoire van Steve Reich, Franz Schubert, John Cage (het beroemde 4’33”) en Ludwig van Beethoven. Bas-bariton Robert Holl en pianist Roger Braun verzorgen het vocale deel: liederen van Schubert. Omroep MAX zendt het concert rechtstreeks uit.

Eveneens in de Van der Mandelezaal is op zaterdag 29 juli een optreden van alt Helena Rasker mee te maken. Ze zingt fragmenten uit opera’s van Händel, door verschillende instrumentalisten aangevuld met werken van Biber, Hindemith en Ravel.

Onder de titel Aard van het beestje wordt op zondag 30 juli ingegaan op “de ware aard van een volk”. Er wordt gebruikgemaakt van volksmuziek en volksliederen van Casals, Smetana, Dahlgren, Sibelius, Grieg, Bartók en Berio. De Finse mezzosopraan Virpi Räisänen zingt liederen van Sibelius en Berio.

Het festival is al sinds de oprichting te gast in Museum Prinsenhof. Vorig jaar werd daar voor het eerst een ‘Night at the Museum’ georganiseerd, dit jaar wordt dat op 3 augustus herhaald. Bezoekers volgen een speciale route door het museum, waarbij ze onverwacht musici tegenkomen. Behalve Ferschtman zelf werkt onder anderen zangeres Nora Fischer aan het evenement mee.

In Gevreesd of gevierd wordt op 5 augustus de kracht en macht van muziek onder de loep genomen; muziek kan angst inboezemen bij wereldleiders, of juist door hen bewierookt worden. Op het programma repertoire van Kagel, Hindemith, Weill en Sjostakovitsj. Van Weill klinken liederen, gezongen door mezzo Cora Burggraaf, van Sjostakovitsj klinken de Zes romances op gedichten van Marina Tsvetajeva, gezongen door alt Helena Rasker.

Op de slotdag, zondag 6 augustus, wordt het concert Tell me lies, tell me sweet little lies gebracht. Geheel passend is Così fan tutte van Mozart geprogrammeerd, maar zonder zangers. Een blaaskwintet brengt een arrangement van Ulf-Guido Schäfer. Verder klinkt instrumentale muziek van Ravel en Kreisler en, ter afsluiting, Dagboek van een verdwenene van Janáček, waaraan vijf vocale solisten meewerken: tenor Nicky Spence, alt Helena Rasker, sopraan Isabelle Jacques, sopraan Trees Beckwé en alt Raphaële Green.

Zie voor een overzicht van het hele programma de website van het Delft Chamber Music Festival.

Vorig artikel

Travelling in Baroque viert jubileum

Volgend artikel

Zeldzame Weber bij Bayerische Staatsoper

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.