AchtergrondBinnenkortBuitenland

Cité de l’Opera: Deborah, Thomas en Henk

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 101.

Inzingen
Jennifer Rowley zingt even een stukje.

De rollen van Debbie
Sopraan Deborah Voigt werd afgelopen week 57. Ze heeft een turbulente carrière en een dito leven – zo valt te lezen in haar autobiografische Call me Debbie. Vijf van haar belangrijke rollen werden op een rij gezet door Arya Roshanian.

RIP Lee Blakely
Afgelopen week overleed de Britse regisseur Lee Blakely. Opera News somde zijn omvangrijke oeuvre op.

Oude Zang
Op het Festival Oude Muziek klinkt zang van ruim voor de tijd van belcanto en vibrato. De randprogrammering van het Utrechtse festival staat binnenkort online.

Opera neemt een omweg
Oké, een talking head op video is natuurlijk geen podcast, maar los daarvan is Dr. Nic’s verhaal, over dat er meer is dan grote klassieke producties, meeslepend. De Detour Series van San Diego Opera brengt onder meer AS ONE, een nieuw werk over een transgender. En geheel onbedoeld houdt Dr. Nic een vlammend pleidooi voor een kleine zaal in Nationale Opera & Ballet.

SoundCloud gaat (voorlopig) door
Rond het moment dat Place de l’Opera zijn nieuwe podcast Studio Nibelheim voor het eerst via SoundCloud publiceerde, bleek de online muziekdienst in zwaar weer te verkeren. Maar oprichter Alexander Ljung zegt ondanks de berichten over financiële problemen: “SoundCloud is here to stay.”

Zang en dans in Enschede
De seizoensopening van de Nederlandse Reisopera wordt La traviata van Verdi. Voor de productie van regisseur Floris Visser werkt de Reisopera samen met het Rotterdamse Scapino Ballet.

https://twitter.com/Reisopera/status/894613095326396417

Winter in Monte Carlo
Monte Carlo heeft een eigen opera, waarvan de programmering eind oktober weer begint. Er staan veel sterren op het programma. Seizoenssluiter (maar dan is het al april 2018) is een minder bekend werk van Verdi, I Masnadieri.

De zomerhits
OperaWire maakte een lijstje van must see-opera’s van deze zomer. In de VS, want Styx van Holland Opera, Hänsel und Gretel van DNOA en de producties van Spanga en Nijetrijne ontbreken.

Hoe was Anna?
Zachary Woolfe kwam vanuit New York naar de oude wereld en zag afgelopen Aida in Salzburg, met Anna Netrebko. De première in het Grosses Festspielhaus was uitverkocht en voor de hele serie is inmiddels geen kaart meer te krijgen.

En wat vond Zach? Hij oordeelde over de enscenering dat die “tastefully, drearily timeless” was. Wat hij van Anna Netrebko vond, staat in de New York Times.

En waar zijn de baritons?
De baritons zijn even het land uit, naar exotische locaties. Zo is Thomas aan het werk in Zwitserland.

En Henk zingt tijdens een kamermuziekfestival in North Queensland, Australië.

https://twitter.com/hnknvn/status/892536912405078020

Bienn etonnées
De ene componeerde Smile, de ander Gurre-Lieder. En beiden zijn meer dan 80 jaar na het maken van deze foto nog altijd household names. Die van Smile iets meer dan die ander.

Er is meer dan Anita Meyer
Pianist/componist Stephen Hough was te gast bij BBC Radio 3 om te spreken over zijn Queer Icon. De ontdekking van de muziek van Benjamin Britten en diens leven met partner Peter Pears was “a quiet affirmation” voor Hough.

Education permanente
De doelgroep is vrij ruim, zo blijkt uit de omschrijving: “The course is for anyone interested in opera and how it works musically and theatrically, whether or not you’ve experienced opera before.” Leergang opera dus, voor bijna iedereen en alleen online.

Nog even
De opname van La clemenza di Tito van het Glyndebourne Festival is nog tot donderdag 13.00 uur Nederlandse tijd online te zien.

Wagner in Schotland
Het publiek in Usher Hall in Edinburgh was “on its feet roaring like a football crowd” na de eenmalige concertante uitvoering van Die Walküre van Wagner. Simon O’Neill, Matthew Rose en Amber Wagner waren enkele van de castleden.

Mozart in Parijs
Voor wie nog wat vakantiedagen te goed heeft en in Parijs is: er is een tentoonstelling over Mozart in het Palais Garnier.

Vorig artikel

YouTube-portret: Antonio Salieri

Volgend artikel

Finse opera opent seizoen met Finse opera

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.