Home » Buitenland

Finse opera opent seizoen met Finse opera

Helsinki8 augustus 2017 Geen reacties

De Finish National Opera in Helsinki opent op 8 september zijn seizoen met een nieuwe opera: Höstsonaten – Autumn Sonata. Het werk van de Finse componist Sebastian Fagerlund is gebaseerd op een verhaal van Ingmar Bergman. Anne Sofie von Otter zingt de hoofdrol.

Productiebeeld van Höstsonaten. (© Finish National Opera)

De Zweedse regisseur Ingmar Bergman maakte in 1978 het filmdrama Höstsonaten (Zweeds) of Autumn Sonata (Engels). In de film bezoekt een beroemde pianiste, Charlotte Andergast, na een lange periode van afwezigheid haar twee dochters. Gaandeweg ontdekt ze wat haar keuze om haar carrière boven haar familie te stellen met haar dochters gedaan heeft.

Gunilla Hemming heeft het filmscript omgewerkt tot een (Zweedstalig) operalibretto. Sebastian Fagerlund heeft er muziek bij geschreven. Fagerlund is één van de meest vooraanstaande Finse componisten van dit moment. Hij staat bekend om zijn grootschalige werken. Höstsonaten is zijn tweede opera.

De rol van Charlotte is speciaal gecomponeerd voor de Zweedse mezzosopraan Anne Sofie von Otter, die debuteert bij de Finish National Opera. Ze staat naast onder anderen Erika Sunnegårdh als dochter Eva en Helena Juntunen als dochter Helena. De Franse regisseur Stéphane Braunschweig ensceneert de voorstelling, John Storgårds dirigeert.

Höstsonaten – Autumn Sonata gaat op 8 september in première en is tot en met 5 oktober te zien. De Finse tv-zender Yle en het internationale Opera Platform streamen de voorstelling op 23 september. Op The Opera Platform is de productie vervolgens nog tot 31 oktober on demand terug te zien.

Zie voor meer informatie de website van de Finish National Opera.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.